A tonsilektómia hátrányai

Áttekintés

A tonsillectomia a mandulák, két nyirokszövet sebészeti eltávolítása a torokban. A mandulák megvédik a szervezetet a fertőzéstől, de gyakran problémákat okoznak, különösen a gyermekek számára. A visszatérő torokfájás, fülfertőzés vagy légzési nehézség vezet számos amerikai számára, hogy a manduláit eltávolítsák. Mint minden sebészeti beavatkozás, szövődmények vagy nemkívánatos kimenetek lehetségesek.

Ézelmi szorongás

Az ötéves kor alatti gyermekek kórházba utazásakor traumatizálódhatnak, magyarázza az Encyclopedia of Surgery. Az idősebb gyermekek megrémülhetnek is, és minden gyermek túlzottan aggódhat, hogy meghal, tartósan megsérül, vagy elhagyják a kórházban. A testrész eltávolítása gyakran felkavarja a gyermekeket, akik elkezdhetik elképzelni, hogy a jövőben szükség lehet a többi testrész eltávolítására. Mivel a fájdalmas eljárások, például a tűszálak tartják lenyomva őket, kénytelenek szedni a gyógyszereket, és a szülőktől elválasztva mindegyikük hordozza a trauma lehetőségét.

Érzéstelenítéssel kapcsolatos kockázatok

A legtöbb tonsillectomia az általános érzéstelenítés során történik, amely mind a felnőttek, mind a gyermekek számára kockázatot hordoz. A páciens érzéstelenítéséhez használt gyógyszerek súlyos reakciókat, például légzési nehézségeket és delíriumot okozhatnak az ébredés után. Az idős betegek és a rossz egészségi állapotban lévő betegek fokozottan veszélyeztetik az érzéstelenítéssel kapcsolatos szövődményeket.

Vérzési kockázatok

Mint minden műtétnél, a tonsillectomia viseli a vérzés kockázatát. A túlzott vérzést nehéz lehet kezelni a műtét során, ami vérveszteséghez vezet. A műtét során a vért aspirálhatjuk, vagy a tüdőbe húzhatjuk, vagy amíg a páciens kilép az anesztéziából, ami aspirációs tüdőgyulladást okoz. Túlzott vérzés akkor is előfordulhat, amikor a szúnyogok felszabadulnak a műtéti helyekről a torokban, ez a szövődmény gyakoribb a felnőttek és a tizenévesek körében, a Texas Pediatric Surgical Associates szerint. Ennek a vérzésnek a kockázata a műtét után 5-10 napig tart.

Operáció utáni fertőzés

Az enyhe utókezelési fertőzések gyakoriak, mivel a baktériumok összegyűlnek azokon a területeken, ahol a mandulákat eltávolították. Enyhe láz fordulhat elő, és a gyógyulási folyamat kissé késleltethető. Ezeket a fertő- zéseket általában orális antibiotikumokkal kezelik. Ritkán súlyos fertőzés tonsillectomia következménye lehet.