Komplikációk, amelyek a rühéből eredhetnek

Viszketés és karcolás

Ha a Sarcoptes scabiei néven ismert mikroszkopikus atkák az emberi bőrbe és tojásokba burkolnak, viszkető dudorokat vagy hólyagokat okoznak, amelyek rákosodnak. A rühök számos helyi gyógyszerrel kezelhetők, amelyek az atkák megölését szolgálják, azonban az állapot nagyon könnyen terjed, növelve a komplikációk valószínűségét egyes emberek között.

Norvég (crusted) rüh

A rühösen apró dudorok kezdődnek a bőrön, de ezeknek a viszkető dudoroknak a keményedése megakadályozhatja, hogy nagyobb bozótokká váljanak, ami a bőr nagyobb felületét lefedi. A Cleveland Klinika szerint az intenzív viszketés különösen kellemetlen lehet éjszakánként. A rákosok gyakran nem tudnak aludni, és éjszakájukat a viszkető sebek karmolásával töltik. A viszketés érzése gyakran terjed az egész testen. Ennek következtében a fertőzött egyének alváshiány következtében kialakulhatnak a kimerültség és a mormogosság. Az alvásvesztés olyan problémákhoz is vezethet, amelyek a munka során vagy az iskolában napközben összpontosulnak.

Bakteriális fertőzés

Nagyon súlyos, a norvég vagy ropogós, rühösen előforduló rákos megbetegedések fordulhatnak elő olyan emberekben, akiknek az immunrendszere veszélybe kerül, például a humán immunhiányos vírussal (HIV) vagy a leukémiában szenvedők, valamint a fizikai vagy szellemi fogyatékkal élők – Down-szindróma, demencia, gerincvelő sérülés vagy bénulás. A Centers for Disease Control szerint depressziós idegrendszerük, immunműködésük és / vagy mentális állapotuk miatt ezek az emberek nem tapasztalhatják a szokásos viszketést a rákkal szemben. Mindazonáltal a bőrt lefedő ropogós, pikkelyes sebek alakulnak ki. Lehet, hogy több millió atka van a bőrükön, ami nagy fertőzéses, széles körben elterjedt fertőzéshez vezet a test nagy területein. A ráncos rühök kezelése sokkal nehezebb lehet, mivel a szájöreg kezelésére általában alkalmazott helyi krémek nem képesek behatolni a vastagabb, ropogós bőrbe.

A Mayo Klinika szerint a rühös harcok tartós karcolódása nyitott sebeket hozhat létre a bőrön, amelyek érzékenyek a baktériumok behatolására. A bőrön jelentkező szünetek által okozott másodlagos bakteriális fertőzések a rüh egyik ismert szövődménye. A staphylococcus aureus vagy az A csoportba tartozó streptococcus baktériumok által okozott egyik típusú fertőzés impetigo – olyan bőrbetegség, melyet vörös, hólyagosodó és áthatoló sebek jellemeznek, amelyek végül felrepednek és sárgásbarna színűek. Míg gyakran ezek a sebek fájdalmatlanok és folyadékkal vannak töltve, akkor lehetnek nyomtak, fekélyesek és nagyon fájdalmasak. A Centers for Disease Control hozzáteszi, hogy míg az impetigo rendszerint felületi fertőzés, terjedhet, ami a vesék glomerulonephritis néven ismert gyulladásához vezet.