A különböző zöldségek és gyümölcsök hátrányai

Áttekintés

A zöldségek és gyümölcsök természetes cukrokat, étrendi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb fontos mikrotápanyagokat biztosítanak Önnek. Bár a zöldségek és a gyümölcsök az egészséges táplálkozási tervben elengedhetetlen élelmiszerek, egyes terméktípusok esetleges hátrányai vannak. A részek ellenőrzése és más egyszerű intézkedések általában egyszerűen megkönnyítik ezeket a hátrányokat, és élvezhetik a zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztásának sok ízét és előnyeit.

Vércukor Spike

A keményítőtartalmú zöldségek, például a fehér és az édesburgonya, nagy mennyiségű cukrot szabadít fel a vékonybélben. Ezek a zöldségek magas glikémiás indexet jelentenek, vagyis valószínűleg jelentős evést okoznak a vércukorszintjük után étkezés után. Ez a válasz problémás lehet, ha cukorbetegség vagy prediabetes van. A fehér vagy édesburgonya vércukorszintjére gyakorolt ​​hatását potenciálisan megdönthetjük úgy, hogy ugyanazt a étkezést fogyasztjuk bizonyos zöldségekkel vagy fehérjékkel.

Fokozott bélgáz

Sokféle gyümölcs és zöldség tartalmaz olyan cukrokat, amelyek nem esnek le az emésztőrendszerben. Amikor ezek a cukrok eljutnak a vastagbélbe, a baktériumok elősegítik az el nem érő szénhidrátokat, és felszabadítják a gázokat. Ha a táplálék többféle gázt termelő zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, fokozott bélgázt is tapasztalhat: A bélgázt gyakran növelő zöldségek közé tartoznak a káposzta, a brokkoli, a svéd cseresznye, a kelbimbó, a karfiol, a spárga, a mustár zöldek, a kagyló zöldek, a kelkáposzta , Fehérrépa, paszternák, hagyma, bok choy, retek és rutabaga. A babcsoportban lévő zöldségek – például a lencse, a csicseriborsó, a vesebab, a sötétbarna bab, a fekete szemű borsó és a szójabab – szintén fokozzák a gázosodást. A bélgázt általában növelő gyümölcsfajok közé tartozik az alma, a szilva, a körte, az őszibarack, a sárgadinnye, a görögdinnye és a szőlő. A gáztermelő zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása előtt bevitt, nem receptált alfa-D-galaktozidáz-kapszulák vagy tabletták segítenek megakadályozni a felesleges bélgázt. Az enzim lebontja a megnövekedett gáztermelésért felelős cukrot, mielőtt eljutna a vastagbélbe.

Hasmenés

Néhány embernek kevés toleranciája van a gyümölcscukor-fruktóznak, amely étkezési fruktóz intoleranciának ismert. Ha ez a körülmény fennáll, az étkezési gyümölcs hasi görcsöket és hasmenést okozhat. Azoknál az embereknél, akik nem rendelkeznek étkezési fruktóz-intoleranciával, a gyümölcsök, például a szilva, a szilva, a cseresznye, az alma, a körte és az őszibarack túlzott károsodása hasmenést okozhat. Ezek a fajta gyümölcsök nagy mennyiségű szorbitot tartalmaznak, ami természetes hashajtó.

Magas kalóriatartalmú tartalom

Néhány gyümölcs- és zöldségfajta nagy mennyiségű kalóriát tartalmaz kis mennyiségben. Példák a magas kalóriatartalmú gyümölcsökre és zöldségekre: dátum, mazsola, füge, szőlő, édes cseresznye, avokádó, kukorica, fehér burgonya és édesburgonya. Bár ezek a gyümölcsök és zöldségek magas kalóriatartalmúak, a táplálkozási tervükben dolgozhat, ha az adagméreteket szabályozza és napi kalóriatartalmát a céltartományban tartja.