A méregtelenítés érzelmi hatásai

Valószínűleg fizikai változtatásokat vársz a méregtelenítés után, de ne hagyd figyelmen kívül az érzelmieket. Általában egy hysterectomia nem okoz érzelmi problémákat egy egyébként pszichológiailag egészséges nőben. És mivel a műtét gyakran kiküszöböli a krónikus fájdalomforrást, úgy találhatja, hogy boldogabbnak érzi magát. Mégis, egyes nők depresszióba kerülnek az eljárás után. Ne keresse a “helyes” választ, csak figyeljen arra, hogy érzed magad.

A gyermekvállalás vége

Bármely nagyobb műtét okozhat depressziót, és a méheltávolítás minősül. Végtére is, ez véget vet a szülési éveinek. A változás valóságával való szembenézés kihívást jelenthet. Még a gyermekes nők is – vagy azok, akik soha nem akartak – szomorúságot éreznek a veszteség miatt. Továbbá, ha figyelembe vesszük a nőiesség és a termékenységet vitathatatlanul összekapcsolt, a termékenység elvesztése befolyásolhatja az önbecsülését és a magzatodat, mint “nőies”.

Menopauza és ösztrogénvesztés

A hysterectomia fokozatosan csökkenti az ösztrogénszintet. Ha egy vagy mindkét petefészek érintetlen marad, a szervezet továbbra is termeli a hormont, de általában lassabban. Mindkét petefészek eltávolításával azonban az ösztrogén termelés leáll, és a menopauza azonnal belép, a fokozatos átmenet nélkül a legtöbb nő kap. Az ösztrogén veszteség – különösen hirtelen – zavarral, depresszióval, sírással, álmatlansággal és ingerlékenységgel járhat.

Korábbi problémák

A méregtelenítés utáni pszichológiai és érzelmi problémákkal kapcsolatos valószínűsége annak függvénye, hogy Ön a műtét előtti ilyen problémák miatt szenved-e. Ha a műtét előtt depresszióval vagy szorongással szembesülsz, nagyobb a kockázata annak, hogy a műtét után bejusson. Sok nő a középvilágban nagy karrier- és családi változásokkal szembesül. A hysterectomia – különösen a menopauza miatt – súlyosbíthatja ezt a stresszt.

Kezelés

Szerencsére sok negatív érzéseid elmúlhatnak, amikor visszaállsz a műtéttől. Adj neki időt. Ha továbbra is fennállnak, beszéljen egészségügyi szakembereivel. Foglalkozhat az aggodalmaival, vagy felhívhatja a megfelelő tanácsadókat vagy támogató csoportokat. Ha a műtét eltávolítja a petefészket, ami menopauza keletkezik, a klinikus javasolhatja ösztrogénterápiát. Segíthet meghatározni, hogy érzelmi változásai a műtéten kívüli egyéb tényezőkre vonatkoznak-e, például pajzsmirigy állapotra vagy klinikai depresszióra.

Pozitív változások

Természetesen a hysterectomia pozitív érzelmi változásokat hozhat. Gyakran fájdalommentesek azok a nők, akik évek óta krónikus fájdalmat szenvednek. És nem kell foglalkozni a menstruációval, minden bizonnyal előnyös – különösen akkor, ha súlyos vérzést és súlyos görcsöket tapasztaltál. A hysterectomiával a jó szexuális életet kísérő jó közérzet érhető el. Valójában egy holland tanulmány a British Medical Journal-ban beszámolt arról, hogy a szexuális élvezet gyakran javul a méregtelenítés után.