A szódavasav káros hatásai

Függetlenül attól, hogy szóda, pop vagy szóda popnak nevezik-e, a népszerű ital magas savtartalma visszafordíthatatlanul erodálja a fogzománcot. Ez a leggyakoribb probléma a szódafogyasztással kapcsolatban. A zománc a kemény anyag, amely védi a fogakat és a finom gyökereket. Lemosható citromsavval és más típusú savval a szódában, valamint a bakteriális cukoranyagcserével járó savas melléktermékekkel. Ez végül kavitokhoz, fogveszteséghez és ínybetegséghez vezethet. A koffeinos szóda irritálja a fekélyeket a gyomor bélésében, és súlyosbíthatja a gastrooesophagealis reflux betegség tüneteit azzal, hogy a gyomrot az emésztő fehérjék aktiválására általában használt sav kiválasztására használják.

Sav és fogak

A szóda többféle savat tartalmaz, amelyek lehetnek citromsav, foszforsav, almasav, szénsav és borkősav. Ezek rendkívül káros hatásúak, és enyhítik és enyhítik a zománcot. A savak alacsony pH-júak, ami nagyon erősen maró hatásúvá és káros hatással van a fogszerkezetre. Minél nagyobb a szóda savtartalma, a gyorsabb erózió következik be. A szóda gyakori fogyasztása közvetlenül kapcsolódik a zománc gyors viseléséhez. Ez a sérüléseket okozza a fog felületén, ami bomláshoz és veszteséghez vezet.

Bakteriális savak

Több száz baktériumfaj él településeken, plakkoknak nevezik, és lakóhelyüket a fogak felületén tartják. Egyes fajok a fogszuvasodást szénhidrát anyagcsere útján okozzák. Amikor a baktériumok lebontják a szénhidrátokat, mint például a szódabikarbóna, erős sav keletkezik, amely elkezdi lebontani a zománcot. Ez csökkenti a pH-értéket a szájban és növeli a fogszuvasodás valószínűségét, vagyis üregeket. A fogakkal bevont cukorviaszok kellemes környezetet teremtenek a szacharóztól függő streptococcus mutans számára, amely a legsúlyosabb üregekben megtalálható baktériumfajta. Egyesek esetében az étrend fogalma a “biztonságos” vagy “elfogadható” kifejezéssel azonos, de a szóda diétás fajtái még mindig jelentős veszélyt jelentenek a zománc szerkezeti integritására nézve. Bár a diétás szódák nem tartalmaznak sok fermentálható szénhidrátot, savtartalma növeli a zománc elvesztését.

Caffeinated szóda és gyomorsav

A legtöbb étel kevésbé savanyú, mint a tipikus gyomor pH-értéke 1,0-3,0. A legelterjedtebb szódák pH-ja 2,4-től 3,5-ig terjed, és még a citrusfélék, mint a narancs és a grapefruit is pH-értéke 3,2 és 3,6 között van. Míg a szóda savanyúsága önmagában nem okoz gyomorfekélyt, vagy jelentősen gátolja a gyógyulást, koffein tartalmának stimulálja a gyomorsav szekrécióját, fájdalmat és kellemetlenségeket okozva azoknak, akiknek már fekélye van. Ezenkívül ez a túlzott szekréció súlyosbíthatja a gastrooesophagealis reflux betegség tüneteit, amelyek általánosan GERD néven ismertek. Ez egy krónikus állapot, amelyben az alsó nyelőcső sphincter váratlanul nyílik meg szórványos időszakonként, és a gyomorsav eljut a nyelőcsőbe, ami az égő érzést gyomorégésnek nevezi. A gyomorszekréció növekedése a nyelőcsőben folyó sav növekedését jelentheti, ami károsítja a falakat.

Kezelés

A fluoridos öblítés, a fogorvosi fluorid alkalmazások a fogorvos által és a fluoridos fogkrém használata nagyon hatékonyak a zománc veszteség és a fogszuvasodás megakadályozásában a szódás fogyasztás miatt, azonban a leghatékonyabb megelőző intézkedés a szóda bevitel korlátozása nagyon kevés, ha van ilyen. Azok, akik nagy mennyiségű szódát fogyasztanak, vagy akik zománc veszteséggel rendelkeznek a múltbeli fogyasztás miatt, nagy kockázattal járnak a bomlásra, és fogazott fogkrémekkel kell ellátni, amelyek 1,1 százalékos nátrium-fluoridot használnak védelem céljából. Néhány fogorvos ajánlja a fogak koronájának tömítőanyagát, hogy megóvja őket a savas eróziótól, bár a szóda a tömítőanyagon keresztül eshet, és jelentős csökkenést okozhat. A GERD táplálék kezelésének legjobb módja az, hogy elkerüljék a gyomortartalmú ételeket. A koffeinmentes szódát nem szabad GERD-vel fogyasztani.