A vitaminok hiánya által okozott betegségek

Áttekintés

A vitaminok olyan élelmiszerekben található anyagok, amelyek elengedhetetlenek a test különböző funkcióihoz. Segítenek a szervezet idegi működésében, növekedésében és emésztésében. 13 vitamin van, amely vízoldható vagy zsírban oldódó. A vízben oldódó vitaminok – A, D, E, K – feloldódnak vízben, a zsíroldékony vitaminokat – a B-vitaminokat – a zsír felszívja, és a felesleges mennyiséget zsírban tárolják. Ahhoz, hogy megfelelően működjön, testének szüksége van bizonyos mennyiségű vitaminra. Ha egy vagy több vitaminban nagy a hiány, akkor vitaminhiányos rendellenességet vagy betegséget alakíthat ki.

Skorbut

A skorbut a C-vitamin hiányából eredő vitaminhiány, amelyet aszkorbinsavnak is neveznek. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, a sebgyógyuláshoz és a kollagén termeléshez. A kollagén a kötőszövetek szükséges összetevője a csontokban, a porcokban, a bőrben és a szalagokban. Ezért a C-vitamin fontos szerepet játszik a bőr és a csontok egészséges állapotában tartásában. Segít fenntartani az egészséges fogínyt és fogakat is. A scurvy hatással van ezekre a szövetekre. A tünetek közé tartozik az ínybetegség, duzzadt és vérzõgumi, laza fogak, bőröd vérzése, fájdalom az ízületekben, lassú sebgyógyulás és általános gyengeség. A skorbut nem gyakori az Egyesült Államokban, de leggyakrabban a rossz táplálkozással rendelkező idős embereknél fordul elő.

Angolkór

A Rickets vitaminhiányos betegség, amelyet a D-vitamin hiánya okoz. A D-vitamin D-munkája a szervezetben elősegíti a csontok növekedését és fejlődését. Ez úgy segít, hogy a szervezet elnyeli a kalciumot étkezési forrásból vagy táplálékkiegészítő anyagból. A rákok csontrendszeri deformitásokként jelentkeznek, pl. Szalagok és scoliosis – a gerinc görbülete, késleltetett növekedés, lágy és gyenge csontok, csonttörések, csökkent izomtónus és fogászati ​​üregek. Ez nem olyan gyakori az Egyesült Államokban, de valószínűbb, hogy a 6 hónapos és 2 éves korú gyermekek tapasztalják. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok szerint a hasmenés előfordulási gyakorisága 5 eset minden 6 millió és 5 éves gyermek esetében. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia azt javasolja, hogy a szoptatott csecsemők a születés első hónapjától kezdődően kapják a D-vitamint, hogy megelőzzék a D-vitamin hiányát.

Pellagra

A pellagra egy olyan hiányosság, amelyet a B3 vitamin hiánya okoz, amit niacin vagy nikotinsav néven is ismerünk. A B3-vitamin segít a szervezetnek átalakítani az étel energiáját, és fontos az idegi egészségi állapot szempontjából. A Pellagra nem túl gyakori a fejlett országokban. Az alkoholisták és az alultáplált emberek azonban inkább veszélyeztetik ezt a hiányosságot. A Pellagra sötétvörös kiütés jellemzi arcát, nyakát, lábát, kezét és borját. Száj és nyelv is lehet vörös, duzzadt és tele van sebekkel. Lehet, hogy hasmenés, émelygés, hányás vagy székrekedés áll fenn. Lehet, hogy alvás közben vagy nagyon fáradtnak érzi magát.

Beriberi

A Beriberi egy vitaminhiányos betegség, amelyet a B1-vitamin hiánya okoz, ami szintén tiamin néven ismert. A B1 vitamin szükséges az élelmiszer energiává, memóriájába, agyába és kognitív funkcióiba, az idegi egészséghez és a vérsejtek kialakulásához. A beriberi ritka, de az alkoholistáknak nagyobb esélyük van arra, hogy kifejlesszék. A beriberi tünetei közé tartozik a zsibbadás vagy bizsergés a kezedben és lábadban, a láb duzzanata, esetleges bénulás, problémás beszéd, zavartság, memóriavesztés, depresszió érzés és légzési nehézségek. Ha a berberit nem kezelik, ez dementiás vagy halálos formát eredményezhet.