Hogyan mérjük a testzsír méreteit?

Bár alig tudsz bekapcsolni a televíziót vagy megnyitni a magazint anélkül, hogy elolvastad az elhízás veszélyeit, a testzsír százalékaránya – a zsír- és a sovány tömegből származó súlyod – valójában jobban megvizsgálja a betegség kockázatát . Néhány otthoni mérleg becslése szerint a testzsír fájdalommentes elektromos jelekkel – egy olyan technológia, amelyet bioelektromos impedancia-analízisnek (BIA) neveznek. A házi testzsír mérlegek azonban nem olyan pontosak, ezért érdemes egy professzionális szakembert megismerni egy pontos olvasáshoz.

A testzsír mögött húzódó elv

A BIA mérleg fájdalommentes elektromos jelet küld a testeden keresztül. Ezt a jelet használja a kiindulási ponttól a végpontig terjedő időhöz – általában egy lábhoz, a medence és a másik láb felé – annak meghatározásához, hogy mennyi zsír van. Az elektromos jel gyorsabban halad vízzel – vagy az izomban, amely nagy mennyiségű vizet tartalmaz – mint zsírral, így minél hosszabb a jel, annál magasabb a testzsír százalék.

A testzsír méretei

A testzsír mérésére szolgáló legtöbb mérleg egyszerűen elektródákat helyez el a mérleg láblapjai alatt. A testzsír pontosabb elemzéséhez érdemes megtalálni az egyik BIA készüléket, amely kézi elektródokkal is rendelkezik. Ezek a kéz-láb BIA mérések pontosabb leolvasást tesznek közzé, megjegyzi egy, a Nutrition Journal 2008-ban megjelent cikket. A foot-to-foot mérések alulbecsülik a testzsírt, mivel nem utaznak a gyomoron, mint a kéz-láb BIA Méréseket, és ez az, ahol sokan hordozzák extra súlyát.

Pontosság a mérő testzsírban

Amikor a fogyasztói jelentések számos olyan fürdőszobai méretet teszteltek, amelyek mérik a testzsírt 2016-ban, azt találták, hogy míg a legtöbb pontosan a testsúlyhoz tartozik, egyik sem volt különösen pontos a testzsír előrejelzésében. Ha dehidratált vagy túlzottan kiszáradt, nagyon piszkos vagy súrlódott lába van, vagy a hasat leginkább súlya a hasában van, akkor a BIA kevésbé pontosak lehetnek. A mérlegek valószínűleg nagyobb valószínűséggel túlbecsülik a köveket a sovány emberekben, és alulbecsülik azt a nagyon nehéz emberek. Nem olyan pontosak a gyermekek, az idősek, a magasan képzett sportolók vagy az osteoporosisban szenvedők. Bizonyos egészségügyi állapotok – beleértve az izomdisztrófiát, a páliát, a cirrhózist, az amputációt és a pangásos szívelégtelenséget – zavarják a skála pontosságát. A változó népcsoportoknál gyakran különböznek az átlagos kar és lábhosszúságok és a testzsíreloszlás. Ennek eredményeképpen a mérlegeknek külön egyenleteket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy megfelelően megjósolhassák a testzsírt minden népcsoportban, ami a mérlegek pontatlanságának egyik lehetséges oka. A legjobb és legkövetkezetesebb eredményeket kapja, ha a skála egyidejűleg használja, és ne használja közvetlenül a testmozgás vagy étkezés vagy ivás után.

Pontosabb módszerek

A testzsír méretei azt a gondolatot adják, hogy a testzsír szintje hétről hétre változik, de más módszerek pontosabb méréseket adnak. A képzett szakember által végzett feszítőmérőkkel elvégzett bőrméretezés viszonylag olcsó és pontos módja lehet a szervezet zsírjának elgondolásához. Néhány egészségügyi klub kínálja ezt a szolgáltatást. Az egyéb, drágább mérések pontos eredményeket adhatnak, de meg kell látogatnia egy klinikát. Ezek közé tartozik a víz alatti mérés és a különféle típusú teljes testvizsgálatok, mint például CT-vizsgálatok, MRI-vizsgálatok és DEXA-vizsgálatok.