Komplikációk a kalapácsos lábujjműtét után

Áttekintés

A kalapács lábujja a lábujj deformitása, amelyben az egyik vagy mindkét ízület abnormálisan “C” alakra hajlik. A kalapács lábujja a kisebb lábujjak bármelyikében fejlődhet, de leggyakrabban a második lábujjra hat, a Merck kézikönyvek szerint. A kalapácsujjok idővel fájdalmasak lehetnek, mivel az ízületek elveszítik a rugalmasságot. Lehetőség van egy kukoricának a kiemelkedő kötések kialakítására is. Amikor a kalapács lábujja problémás, műtét végezhető a csont egy részének eltávolítására, és felszabadítja az összehúzott ínt.

Fájdalom és duzzanat

Hammer toe műtét igényel a bőr, az idegek, az ín és a csont vágása, és mint ilyen, fájdalom és duzzanat nem váratlan a műtét után, a Premier Podiatry szerint. A fájdalmat a sebész által kiadott fájdalomcsillapítások segítségével lehet szabályozni. Az érintett láb és láb emelkedése csökkentheti a duzzanatot. A sebészi pont fölé helyezett jég segít a duzzadás minimalizálásában. Ritkán a fájdalom és a duzzanat állandóvá válhat.

A hegesedés

Miután a kalapács lábujjműtétje meggyógyul, egy kis heget hagy maga után, amely idővel kevésbé észrevehető. Bizonyos esetekben keloid heg alakulhat ki. A MedeloPlus szerint a keloid a hegesedés, amely vörös és gyulladt, esetleg fájdalmas. A keloidok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az afrikai amerikaiaknál. Néha az idegszövet elkaphat, és fájdalmas sebet hoz létre, amely tapadásnak nevezhető.

Fertőzés

A műtéti hely sebzést okoz, ezért a Premier Podiatry szerint a fertőzés kialakulásának lehetősége kis lehetőség. A kalapács toe műtétet követő fertőzések általában rövid orális antibiotikumokkal kezelhetők. Ritka esetekben a fertőzés elérheti a csontot, súlyos fertőzést okozva, nevezetesen osteomyelitisnek. Az osteomyelitiset a kórházban kell kezelni egy hosszabb intravénás antibiotikummal, amit egy újabb orális antibiotikum követ.

Késleltetett gyógyulás és dehiscencia

A kalapácsos sebészeti beavatkozás előtt a sebész vérvizsgálatokon és érrendszeri vizsgálatokon keresztül teszteli a vérkeringést, de egyes betegeknél a FootDoc.ca szerint a késleltetett gyógyulás még előfordulhat. Ez gyakrabban fordul elő dohányzókban, cukorbetegekben és anyagcserezavarban szenvedőknél. Bizonyos esetekben sebződtetés léphet fel. A sebek kiszáradása műtétre utal, amely nem gyógyul meg, vagy nem gyógyul meg a gyógyulás után. A sebfertőzés leggyakoribb oka a fertőzés.

A sebészeti beavatkozással korrigált kalapácsos lábujjak után lehetőség van arra, hogy a deformitás visszatérjen. A Podiatry Today szerint ez a szövődmény általában annak tudható be, hogy a sebész nem tudta elszigetelni a deformitás pontos biomechanikai okát és kijavítani. Megvan az esély arra is, hogy kialakítsunk egy fűrészlövetet, amelyik nem fekszik le a földön. Egy kicsi lábujj egy kicsit felpattan a levegőben, és lehet vagy merev vagy hajlékony. A műtét után fontos elkerülni a magas sarkú cipő viselését és a jól illeszkedő cipőket, amelyek sok helyet biztosítanak a lábujjaknak, hogy csökkentsék a kiújulás esélyét.

A deformitás és a lebegő toe ismétlődése