Láb neuropátia, zsírmáj és vas túlterhelés

A szervezetnek szüksége van vasra a vörösvérsejtek előállítására, energiatermelésre és a fertőzések leküzdésére. Ha túl sok vasat kap, akkor a lágy szövetekben tárolódik, ahol a mérgező szabad gyökök keletkezését idézheti elő. A felesleges vas felhalmozódik több helyen – a szívben, a hasnyálmirigyben, a vesékben, az idegrendszerben és a májban -, így a vas túlterhelése tüneteket okozhat bizonyos szervekre és szövetekre, vagy egész testére. A vas túlterhelés olyan genetikai körülményekből eredhet, amelyek meglehetősen jól definiáltak, vagy olyan metabolikus rendellenességekből eredhetnek, amelyek még nem teljesen tisztázottak.

Haemochromatosis

Az örökletes hemochromatosis egy olyan genetikai rendellenesség, amely az észak-európai származású 200 emberből 1-et érint, 1-től 10-nél a gén hordozói. A hemochromatosis hatásai gyakran nem jelennek meg, amíg el nem éri középkorát, amikor a vas felhalmozódása évek óta károsítja a szerveket. A májbetegség a hemochromatosis leggyakoribb szövődménye, de más szövetek, valamint idegeik gyakran érintettek. A hemochromatosisban szenvedő betegeknél mind a zsírmáj, mind a perifériás neuropátia azonosították.

Dysmetabolic Iron Overload

A metabolikus szindróma olyan állapot, amelyet bármelyik alábbi három tulajdonság jelenléte határoz meg: magas vérnyomás, magas trigliceridszintek, hasi elhízás és inzulinrezisztencia. A metabolikus szindrómát “pre-diabetikus” állapotnak tekintik, és a zsírmáj általánosan elfogadott májműködésre utal. A “World Journal of Gastroenterology” című augusztusi 2008-as áttekintés szerint a vas-túlterhelés gyakori eredményeket talál a metabolikus szindrómás és zsíros májbetegségben szenvedő betegeknél, és az eredményeket ez a kombináció jelenleg dysmetabolikus vas-túlterhelésnek nevezi. Bizonyos esetekben a dysmetabolikus vas-túlterhelés súlyossága hasonlít a hemochromatosisra.

Diabeteses neuropathia

A súlyos vas-túlterhelés gyakran befolyásolja a hasnyálmirigyedet, és ha kezeletlen, akkor végül hasnyálmirigy-elégtelenséghez és cukorbetegséghez vezet. Valójában a “bronz cukorbetegség” – túlzott bőrpigmentáció és hasnyálmirigy-elégtelenség – a kezeletlen hemochromatosis klasszikus felfedezése. A vas túlterhelés által okozott cukorbetegség ugyanazokkal a problémákkal jár, mint a cukorbetegség egyéb formái, beleértve a perifériás neuropátia. A modern időkben a vasterhelés miatt nem gyakori a cukorbetegség, mivel a hasnyálmirigy-károsodás megakadályozható azáltal, hogy véreket “adományoz”, hogy vasszintjét lehessen csökkenteni.

szempontok

A vas túlterhelés különböző körülmények között fordul elő, súlyossága pedig a vas különféle szövetekben (pl. Máj) való nagyon enyhe felhalmozódása, a vas felhalmozódása és a feleslegben lévő vas felhalmozódása a test több helyén. A vas-túlterhelés egyes rendellenességekben – az örökletes hemochromatosisban – kapcsolódik a zsíros májhoz és a perifériás neuropathiához, de a vas-túlterhelés spektruma annyira széles, hogy a zsíros máj és a neuropátia is előfordulhat dysmetabolikus vas-túlterheléssel rendelkező embereknél. Ha zsíros máj, vas-túlterhelés és perifériás neuropátia van, további értékelést kell biztosítani a hemochromatosis kizárására és a legjobb kezelésre.