Magas fehérjetartalmú étrend és hajhullás

Természetesen 100 sebet veszít naponta, de a túlzott hajhullás, más néven alopecia, riasztó lehet. A szokásosnál többet veszíthet a genetikai hímnemű kopaszodás, egyes gyógyszerek, szülés utáni hormonok vagy táplálkozási hiányosságok miatt. Ha nagy fehérjetartalmú diétát követel, előfordulhat, hogy bizonyos ételeket eltávolít, ami a táplálkozási hiányosságokat okozza a hajhullásért. A diétázás és a testzsír ketózis állapotba helyezésének stresszét, amikor a szervezet túl kevés glükózzal rendelkezik, és a tárolt zsírhoz fordul az energia miatt, néhány embernél hajhullást is eredményezhet. Ha átlagban észleli a hajhullást , Forduljon orvosához, hogy kizárjon egy mögöttes egészségügyi problémát.

Ketózis és hajhullás

Néha hajlamos az alacsony fehérje státusz következtében, ami valószínűtlen, ha nagy fehérjetartalmú diétát követ, amely hangsúlyozza az olyan ételek fogyasztását, mint a marhahús, a tojás, a sertéshús, a hal, a tofu és a baromfi. Ez a megnövekedett fehérjebevitel általában a szénhidrátok rovására kerül, amelyet a szervezetnek üzemanyagra van szüksége. Ha a kalóriákat nagyon alacsony szintre vágja, a máj zsírsavakká és ketonokká alakítja a zsírt, ami ketózis állapotot teremt. A ketózis stressz néhány embernél hajhullást okozhat. Egy, a táplálékkal 2013-ban közzétett, egéren végzett vizsgálat szerint egy magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely ketózist indukál, biotinhiányhoz vezethet, amelynek mellékhatása a hajhullás. Nem minden magas fehérjetartalmú étrend okoz ketózist – csak azok, amelyekben a rendkívül alacsony szénhidrát bevitel körülbelül 20 gramm vagy ennél alacsonyabb és magas zsírtartalmú.

Vashiány

A magas fehérjetartalmú diéta valószínűleg gazdag az ásványi vasban, amely támogatja az oxigénszállítást és az egészséges vérsejteket. Ha azonban a legtöbb fehérjét a nem húsforrásoktól kapja – különösen a szója, a bab és a hüvelyesek, amelyek olyan anyagot tartalmaznak, amely gátolja a vas felszívódását – előfordulhat, hogy nem kap elegendő étkezési vasat. A C-vitamin növeli a vasfelszívódást a növényi eredetű anyagoktól, de ha mégis elkerüli a C-vitaminban gazdag ételeket, például a citrusféléket, az epret és a brokkolit, akkor nem részesül ilyen előnyben: a klinikailag alacsony vasszint egyik tünete a haj veszteség. Vannak olyan orvosi okok, amelyek miatt vérszegénységet okozhat, például súlyos menstruációs vérzést, gyomor-bélrendszeri rendellenességet vagy akár túl gyakran vért adományozhat. Beszéljen orvosával az aggodalmakkal kapcsolatban, és ellenőrizze vasszintjét, hogy látja-e, hogy vérszegény, és szüksége van-e kiegészítőre.

Hirtelen súlycsökkenés és hajhullás

Rengeteg súlycsökkenés rövid idő alatt, függetlenül attól, hogy nagy fehérjetartalmú étrendet követesz-e vagy sem, stresszre tesz szert a testére, ami potenciálisan átmeneti hajhullást eredményezhet. Gyakran előfordul, hogy amikor a testsúlyod normalizálódik, és tested alkalmazkodik az új rutinhoz, a telogen effluvium – az átmeneti hajhullás klinikai neve – megáll. Ne feledje, hogy a kiegyensúlyozott étrend, és nem az egész élelmiszert megtiltó táplálék, a legjobb a test és a haj egészségét illetően. Ha megpróbál egy táplálékilag nem megfelelő táplálékkiegészítést pótolni, hajhullást is tapasztalhat. A Klinikai és kísérleti bőrgyógyászatban publikált 2002-es tanulmány megállapítja, hogy a túlzott táplálékkiegészítők hiányos diagnosztizált hiány esetén hajhullást okozhatnak. Az A-vitamin vagy szelén felesleg különösen mérgező lehet.

A diétához nem kapcsolódó hajhullás

Úgy tűnik, hogy a hajhullásod felgyorsult, amikor magas fehérjetartalmú diétát indítottál el, de a kettő nem teljesen összefügg. Haját hajhullhat orvosi problémák miatt, például autoimmun állapotban, hipotireózisban és a hormonok eltolódásában. Ha a magas fehérjetartalmú diétát elkezdte elveszíteni a túlsúlyos testsúlyt, akkor például csak a szülés utáni időszakban előforduló hajszálerek természetes növekedését tapasztalhatja – nem az Ön étvágyához kapcsolódó hajhullás. A magas stresszes életmód Vagy hirtelen stresszes epizód, például súlyos betegség vagy baleset, megváltoztathatja a haj növekedési ciklusát, és átmenetileg túlzott elszíváshoz vezethet. Bizonyos orvosi kezelések, beleértve a kemoterápiát, néhány vérhígítót, antidepresszánsokat és vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, szintén felelősek a normálisnál nagyobb mértékű hajhullásért. Beszéljétek meg orvosával a hajhullás problémáit, hogy kizárjanak egy mögöttes egészségügyi okot.