Mono-szerű tünetekkel járó betegségek

Áttekintés

A mononukleózis, amit általában a csókos betegségnek neveznek, egyfajta vírus a nyálban. A Mayo Klinika szerint a mononukleózis olyan megnyilvánulást okoz, mint a láz, a fáradtság, a torokfájás és a gyengeség. Fejfájás, bőrkiütés, éjszakai izzadás, duzzadt mandulák, rossz étvágy és duzzadt lép vagy nyirokcsomók más monucleosis manifesztációk. Az egyéb betegségek hasonló tüneteket mutathatnak.

A citomegalovírus

A FamilyDoctor.org szerint a citomegalovírus (CMV) egy krónikus vírus, amely jellemzően a kétéves gyermekekre és tinédzserekre hat. Ez a vírus még a felnőttkorban is nyugodtan fekszik a testedben. Mint a mononucleosis, a CMV is megtalálható a nyálban. Azonban a vizeletben, a vérben, az anyatejben és a spermában is megtalálható. A mononukleózishoz hasonlóan a CMV tipikus tünetei közé tartozik a láz, torokfájás, fejfájás, fáradtság és duzzadt mirigyek. A CMV vakcinázást, tüdőgyulladást, hasmenést és vérző nyelőcső vagy bélfekélyeket is okozhat, különösen akkor, ha gyengült immunrendszere van, mondja a FamilyDoctor.org. A CMV-kezelés során antibiotikumokat vagy vírusellenes gyógyszereket szednek. Azonban a kezelés nem szükséges, ha egészséges, mivel ez a vírusos betegség önmagában megoldható, mondja a FamilyDoctor.org.

A toxoplazmózis

A MedlinePlus szerint a toxoplazmózis egy parazita fertőzés, amelyet a Toxoplasma gondii okoz. Ez a fertőzés tipikusan vérátömlesztésből, szervátültetésekből, a macska alom megváltoztatásából és az alulgarhasztott sertéshús, marhahús vagy bárány evésének eredménye. A toxoplazmózis tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz és a duzzadt nyirokcsomók. A toxoplazmózis egyéb megnyilvánulásai közé tartozik az izomfájdalom, zavartság, görcsrohamok és elmosódott látás. A MedlinePlus szerint a maláriaellenes szerek és az antibiotikumok kezelik a toxoplazmózist.

Torokgyulladást

A Strep torok olyan bakteriális fertőzésre utal, amelyben a fő oka a Streptococcus pyogenes vagy az A csoport streptococcusja. A Mayo Clinic szerint a strep torok tünetei: torokfájás, fejfájás, láz és nyaki nyirokcsomók. Ezek hasonlóak a mononucleosis tünetekhez. Ezenkívül a strep torok okozhat nyelési problémát, gyomorfájdalmat, hányást és duzzanatot fehér foltokkal. Antibiotikumos gyógyszereket, például penicillint vagy amoxicillint és fájdalomcsillapítókat, például ibuprofént vagy acetaminofént használhatják a strep torok enyhítésére megnyilvánulásai.