A focalin veszélyei és alternatívái

Áttekintés

A Focalin a Dexmethylphenidate nevű gyógyszer, amely a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség kezelésére használt gyógyszerkészítmény, amelyet az FDA 2005-ben hagyott jóvá. A Focalin, mint a hasonló gyógyszeres metilfenidát, a központi idegrendszer stimulálásával működik. A Focalin ellenjavallt szívbetegségben szenvedő betegeknél, mert hirtelen halálhoz vezethet. A Drugs.com megjegyzi, hogy a Focalin, mint más stimulánsok, lelassíthatja a gyermek növekedését. Az ADHD-nek számos más lehetséges kezelése is van.

Strattera

A Strattera a vényköteles gyógyszer, az atomoxetine márkaneve, amely a norepinefrin szintjének az agyban történő növelésével jár. A Focalintól eltérően a Strattera nem stimuláns. A Helpguide.org szerint a nonstimuláns gyógyszereket általában felírják, ha a stimulánsok hatástalanok vagy elviselhetetlen mellékhatásokat okoznak. A Stattera antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik, így jó választás lehet az ADHD és a depresszió számára. Gyakori mellékhatások közé tartozik a fejfájás, az álmosság, a hangulatváltozások és az émelygés.

Adderall

Az Adderall egy orális gyógyszeres kezelés az ADHD-re, amely egyesíti a gyógyszereket, az amfetamint és a dextroamphetamint. A Focalinhoz hasonlóan stimulálja a központi idegrendszert, és blokkolja a dopamin és norepinefrin neurotranszmitterek újbóli felszívódását. Azok az emberek, akik allergiásak az amfetaminra vagy a dextroamphetaminra, nem szedhetik az Adderall-ot. Az is ellenjavallt olyan betegeknél, akik szívbetegség, ateroszklerózis, glaukóma, túlműködő pajzsmirigy vagy súlyos szorongás van, jegyzi meg a Drugs.com. Mint minden stimuláns, az Adderall lelassíthatja a növekedést. A gyakori mellékhatások közé tartozik a székrekedés, a fogyás, a szájszárazság és az álmatlanság.

Daytrana

A Daytrana, amelyet az FDA 2006-ban hagyott jóvá, az első bőrfolt az ADHD kezelésére, jegyzi meg a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Metilfenidáttal készül, ugyanaz a gyógyszer, mint a Ritalin, ezért stimulálja a központi idegrendszert. A betegek naponta reggel alkalmazzák a Daytrana tapaszt, és 9 órán át hagyják a helyüket. Mivel a Daytrana lehet szokásos formában, a tapaszokat nem szabad hosszabb ideig hagyni, mint amennyit az orvos előír. A Daytrana nem alkalmas glaukóma, szívbetegség vagy súlyos szorongás esetén. A gyakori mellékhatások közé tartozik az émelygés, a fogyás és az orrfolyás. A tapasz piros dudorokat okozhat a bőrön.