A növekvő vastagbél betegségei

Áttekintés

Számos betegség kapcsolódik a növekvő vastagbélhez. Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára és az Országos Egészségügyi Intézmények (NIH) szerint az emésztőrendszer egy sor csövekből áll, amelyek a szájból az anusba vezetnek, és az emésztőrendszerbe tartozik a nyelőcső, a gyomor, a kis és a vastagbél . Az NIH kijelenti, hogy sok betegség vagy betegség befolyásolhatja az emésztőrendszert, és bizonyos betegségek károsítják a felemelkedő vastagbél működését.

Colitis ulcerosa

A fekélyes vastagbél betegség, amely hatással lehet a felemelkedő vastagbélre. A National Institute of Diabetes, Emésztési és Vesebetegségek vagy a NIDDK – a NIH – ulceratív vastagbélgyulladás részlege olyan betegség, amelyet a vastagbél belső falához tartozó gyulladások és fekélyek vagy fekélyek jellemeznek. Ha a gyulladás károsítja a vastagbélben lévő sejteket, a vastagbélben fekélyek képződnek. Ezenkívül a fekélyek vérzik és gennyelnek. A vastagbélgyulladás gyakori bélmozgásokat okoz. Az ulceratív colitishez társuló gyakori tünetek közé tartozik a vérszegénység, fáradtság, fogyás, étvágytalanság, ízületi fájdalom, rektális vérzés és bőrelváltozások. Bár a fekélyes vastagbélgyulladás bármely életkorban előfordulhat, gyakran a 15-30 évesek körében jelentkezik. A NIDDK kijelenti, hogy a fekélyes vastagbélgyulladás ugyanolyan gyakori a férfiaknál és a nőknél, és gyakoribb a fehérek és a zsidó származású emberek körében.

diverticulitis

A diverticulitis olyan betegség, amely hatással lehet a felemelkedő vastagbélre. A Mayo Clinic honlapja megállapítja, hogy a divertikulitist az egy vagy több ember által kiváltott bélfertőzések gyulladása jellemzi – a vastagbél belső vastagságának kiürülései, amelyek átsétálnak a vastagbél izom külső falán. Habár divertikulák alakulhatnak ki bármely személy emésztőrendszerében, a divertikulumok leggyakoribb helye a vastagbél. A Mayo Clinic honlapja szerint a divertikulák gyakoriak, különösen a 40 év felettieknél, és a divertikulák jelenléte tünetek hiányában divertikulózisnak nevezik. Ha a divertikulák kezdenek problémákat okozni, például a divertikulitist, akkor a személynek fájdalmas hasi fájdalma, láz, émelygése és észrevehető változásai lehetnek a bélműködésben. A Mayo Clinic honlapja megállapítja, hogy a diverticulitis néhány esetét, különösen az enyhe eseteket pihenéssel, étrend-változásokkal és bizonyos típusú gyógyszerekkel kezelik, bár súlyos esetek sebészeti beavatkozást igényelhetnek.

Crohn-betegség

A Crohn-betegség hatással lehet a növekvő vastagbélre. A Crohn’s & Colitis Foundation of America – egy olyan nonprofit szervezet, amely a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás gyógyítására és az életminőség javítására szán mindazoknak, akik ilyen betegségben szenvednek – a Crohn-betegség olyan krónikus betegség, melyet a betegség gyulladása jellemez. Ember emésztőrendszerét, különösen a kicsi és vastagbélét. A CCFA azt állítja, hogy a Crohn-betegség hatással lehet a vastagbél minden rétegére, és gyakran van normális, egészséges bélszövet az érintett vagy beteg bélfoltok között. A Crohn-betegséghez társuló gyakori tünetek a következők: hasmenés, hasi fájdalom és görcsök, véres széklet, fekélyek és csökkent étvágy. A Mayo Clinic honlapja megállapítja, hogy a súlyos Crohn-betegségben szenvedő személy szintén lázzal, fáradtsággal, ízületi gyulladással, szemgyulladással és bőrbetegségekkel járhat.