Az extrém fáradtságot és gyengeséget okozó betegségek

Anémia

Sok betegség rendkívüli fáradtságot és gyengeséget okozhat. A MedlinePlus, az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtárának és az Országos Egészségügyi Intézeteknek nyújtott szolgáltatás szerint a fáradtság a fáradtság, a fáradtság vagy az energiahiány érzése, és a fáradtság eltér az álmosságotól. A MedlinePlus megállapítja, hogy az álmosság az alváshiányhoz társult érzés, míg a fáradtság az energiahiány és a motiváció. A gyengeség gyakran kíséri a fáradtságot, és mindkettő befolyásolhatja egy személy életminőségét.

Rák

Az anémia extrém fáradtságot és gyengeséget okozhat. A Mayo Clinic honlapja beszámol arról, hogy vérszegénység fordul elő, ha egy személynek nincs elegendő vörösvérsejtje vagy vaskja ahhoz, hogy szövetét és szervét oxigént hordozza, és hogy az anémiás személy gyengeséget és fáradtságot tapasztaljon. A vérszegénységet számos tényező okozhatja, és számos típusú anémia létezik. A Mayo Clinic honlapja megállapítja, hogy a vérszegénységhez társuló gyakori tünetek a következők: halvány bőr, gyors vagy szabálytalan szívverés, nehézlégzés vagy légszomj, mellkasi fájdalom, szédülés, kognitív problémák, hideg végtagok és fejfájás . A vérszegénységet többek között a vashiány, a vitaminhiány, a krónikus betegség, a csontvelőbetegség, az autoimmun betegségek és a sarlósejtes vérszegénység okozhatja. Az anémia átmeneti vagy krónikus lehet, súlyossága enyhe és súlyos.

Alultápláltság

A rák rendkívüli fáradtságot és gyengeséget okozhat. A Cleveland Clinic – az Egyesült Államok egyik legfelső négy kórházának egyike – kimondja, hogy a rákkal összefüggő fáradtság a rák és kezelésének egyik leggyakoribb mellékhatása, és hogy nem predikálható a daganat típusára, kezelésére vagy kezelésére Betegség fázisa. A rákkal összefüggő fáradtság hirtelen előfordul, nem társul a fizikai aktivitáshoz vagy stresszhez, és nem pihent vagy alvásként javul. A Cleveland-klinika szerint a rákos fáradtságban szenvedők úgy írják le, hogy megbénulnak, és gyakran folytatódik a rákkezelés befejezése után. A kemoterápia, a sugárterápia és egyéb rákkezelések mellett maga a betegség is rendkívüli fáradtságot és gyengeséget okozhat. A Cleveland Clinic kijelenti, hogy a tumorsejtek a tápanyagok normál sejtjeivel versenyeznek, általában a normál sejt növekedésének és fejlődésének rovására. A testsúlycsökkenés és a csökkent étvágy – mindkét rák közös tünetei is fáradtságot és gyengeséget okoznak.

Az alultápláltság súlyos fáradtságot és gyengeséget okozhat. A MedlinePlus szerint az alultápláltság akkor fordul elő, ha egy személy teste nem kap elegendő tápanyagot, és az alultápláltságot egy nem megfelelő vagy kiegyensúlyozatlan étkezés, emésztési vagy abszorpciós problémák és bizonyos betegségek okozzák. A MedlinePlus kijelenti, hogy bár az alultápláltsághoz kapcsolódó tünetek a betegség típusától és súlyosságától függően változnak, az általános alultápláltság általános általános tünetei a következők: fáradtság, szédülés és fogyás. A Mayo Clinic honlapja kimondja, hogy az izomgyengeség különösen gyakori az alultáplált idős egyéneknél, és az izomgyengeség ezekben a populációban esésekhez és törésekhez vezethet. A MedlinePlus szerint az alultápláltságot a hiányzó tápanyagok pótlására és az esetleges mögöttes állapotok kezelésére kezelik, és a kezelés prognózisa vagy várható kimenetele az alultápláltság okaitól függ.