A teljes kiőrlésű kenyér növeli a vércukorszintet?

A teljes kiőrlésű kenyér gabonából készül, amely mindhárom természetes összetevőjét tartalmazza: a csíra, a korpa és az endosperm. Ez különbözik a finomított szemekből készült kenyérektől, amelyek csak a keményítővel terhelt endospermek. A teljes kiőrlésű kenyér jelentős mennyiségű emészthető szénhidrátot tartalmaz. Bármely élelmiszer, amely emészthető szénhidrátot tartalmaz, növeli a vércukorszintjét vagy vércukorszintjét, noha egyes szénhidrátok sokkal többet emelnek a glükóz szintjéhez képest.

Az egész szemek összetett szénhidrátként vannak besorolva. Ez azt jelenti, hogy keményítőt és rostot tartalmaznak, és viszonylag hosszú ideig veszik fel az emésztést. A külső réteg vagy korpa rostban gazdag, ami nem emészthető, de segít a porcokban a vastagbélen keresztül szabályozni. A középső réteg vagy csíra számos fontos tápanyaggal rendelkezik, beleértve az E-vitamint, a cinket, a magnéziumot és az esszenciális zsírsavakat. Ha olyan kenyeret vagy egyéb gabonaterméket fogyaszt, amelyeknek nincsenek ezek a rétegek, akkor elveszítik a táplálkozási és rendszerszabályozó előnyöket. Egyes élelmiszergyártók megpróbálják kompenzálni ezt a termékeket gazdagítva. De a dúsított kenyér még mindig nem rendelkezik annyi tápanyaggal, mint az egész gabonapehely.

Az emészthető szénhidrátok fontos szerepet játszanak az egészségben azáltal, hogy az Önnek egy olyan cukor forrását biztosítják, amelyet glükóznak neveznek. Az emészthető szénhidrácsok glükózra és más egyszerű cukrokra oszlanak el, amelyek ezután áthatolnak a vékonybél falán a véráramba. Amint a véredben van, a glükóz egy része a szervezetben kering, és a sejtek felszívódnak. A maradékot a májban tárolja.

Ha egész gabonapelymet és egyéb emészthető szénhidrát eszel, akkor jelentős mennyiségű glükóz felszaporodik a véráramba, mielőtt belép a sejtjeibe, vagy májába utazik. A vércukorszint relatív szintje vércukorszintként vagy vércukorszintként ismert. A glükóz áramlása a sejtekbe és a májba, teste a hasnyálmirigyből származó inzulin nevű hormonra támaszkodik. Amikor felszabadul a véráramba, az inzulin hatását olyan vegyi jelek küldésével érheti el, amelyek a májat és a sejteket a glükóz tárolására és feldolgozására utalják. Ennek következtében a vércukorszintje csökken.

Egy időben a komplex szénhidrátok kategorikusan különböznek az egyszerű szénhidráttól, mint például a cukor. Ennek a kategorizálásnak az alapja az a feltételezés, hogy az egyszerű szénhidrák sokkal többet emelnek a vércukorszinteknél, mint a komplex szénhidrátok. Azonban a komplex szénhidrátok maguk is nagyon eltérő hatással vannak a vércukorra, a Linus Pauling Intézet megjegyzi. A tudósok és az orvosok mostantól a glikémiás indexnek nevezett szabványt használják a szénhidrát cukorszintjének befolyásolására. A magas glikémiás indexű ételek magasabb glükózszintet eredményeznek, mint az alacsony glikémiás indexű ételek. A numerikus glikémiás index azt jelzi, hogy az élelmiszer mennyire gyors az Ön glükózszintjét a tiszta glükózhoz képest, ami 100 fő. Az American Diabetes Association elmagyarázza, hogy az alacsony glikémiás ételeknek 55 vagy annál kevesebb glikémiás indexük van. A teljes kiőrlésű kenyér 51-es glikémiás indexe az alacsony glikémiás listára helyezi. Forduljon orvosához és egy regisztrált táplálkozási szakemberhez, ha további információt szeretne megtudni a teljes szemekről és az egyéb szénhidrátok glükózzal kapcsolatos hatásairól.

Teljes gabona alapok

Glükóz és szénhidrát emésztés

A vércukorszint emelkedik

Szénhidrát és glikémiás index