Aerob fittség meghatározása

Az aerob testesség tükrözi azt a képességét, hogy oxigént vegyen fel a légkörből, és használjon energiát az izomsejtek számára. Számos tényező hatással van az aerob fitneszre, beleértve a tüdő hatékonyságát, a szívműködést, a nemet, az életkorát, a képzési státuszt és a genetikai sminket. Az aerob fittség különféle összetevőinek megértése segíteni fog abban, hogy az optimális teljesítmény elérése érdekében intelligensabb legyen.

Ez az All About az oxigén

Az aerob testesség definíció szerint a VO2 max által mért oxigén szállítására és hasznosítására, az intenzív edzés során felhasznált oxigén maximális mennyiségére vonatkozik. Len Kravitz, az Új-Mexikói Egyetem doktora elmondta, hogy a VO2 max a központi és perifériás komponensek hatására van hatással. A központi komponens magában foglalja a tüdejének, a szívének és az érrendszerének a képességét, hogy oxigént szállítson az izmokba a véráramban. A perifériás komponens magában foglalja az izomsejtek azon képességét, hogy kivonják a vér oxigént, és használják fel arra, hogy az ATP-t, az alapvető energiaegységet alkossák. A VO2 max értékek alacsonyabbak a nőknél, és fokozatosan csökkennek a korral.

A szivattyú alapozása

A szíve és a tüdeje központi szerepet játszik az aerobic fitneszben, mivel a szíved a legfontosabb tényező. Míg a tüdejében hatékonyan kell működni ahhoz, hogy az oxigént a légkörből a véráramba átvigyék, hátat fordítanak a szívére, melynek erőteljesen meg kell erőltetnie az oxigénes vért a rendszerbe, hogy eljusson a sejtjeibe, ami a VO2 70-85 százalékát teszi ki max. A Kravitz szerint az aerob testmozgás növeli a teljes vérerőt, a szívizom méretét és a kontraktilitást, ami minden egyes szívveréshez nagyobb mennyiségű vért ad ki. A megnövekedett lökettérfogat azt jelenti, hogy a szívet nem kell legyőzni, mivel a pihentető nyugalomban van, ami alacsonyabb pulzusszámot eredményez.

Max Extraction

Függetlenül attól, hogy a szív szivattyúk mennyire hatékonyak, az aerob testesség függ az izomsejtek azon képességétől is, hogy kivonják az oxigént a vérből, és energiát használnak fel. Az aerob energiát az izomsejtek mitokondriumai termelik, szénhidrátokat és zsírokat használnak az üzemanyag számára. A mitokondriumok olyan mikroszkopikus szervek, amelyek az aerob anyagcseréjének energiatermelőiként működnek. Az aerob testmozgás ismétlődő részeként a mitokondriumok sűrűsége és száma nő. Az aerob határait kihívó nagy intenzitású edzés mélyebb hatással van a mitokondriumok adaptációjára és oxigén-extrakciójára, mint az alacsony-közepes intenzitású aktivitás, David Joyce olimpiai edző szerint a “Peak Performance”. A nagy intenzitású edzés során meghaladja a szervezet aerob energiát előállító képességét, arra kényszerítve, hogy anaerob utakba érjen. Az anaerob energia azonban csak korlátozott ideig tartható, általában kevesebb mint két percig. Az anaerob küszöb túllépése miatt az izmok alkalmazkodnak ahhoz, hogy aerob körülmények között magasabb intenzitásúak legyenek.

Mérés

Míg a VO2 max az aerob fitnesz végső mérése, egy komplex és invazív értékelésen alapul egy laboratóriumi környezetben, amelyet képzett technikusok végeznek. Az “ACSM Teljes Fitness és Egészségügyi Útmutatója” szerint más módszereket is alkalmazhat az aerob testesség mérésére. Az egyik módja a pulzusszám monitorozása a maximális intenzitású edzés alatt, és fordítsa le azt a maximális pulzusszám százalékaként, amelyet az alábbi egyenlettel számolhat ki: 206.9 – (éves korban × 0.67) = becsült maximális pulzusszám. Minél jobban illik, annál magasabb a pulzusszám százalékát a gyakorlat során. Az aerob fitneszosztályok az alacsonytól a kitűnőig terjednek, a maximális pulzusszám 60-90% -a.