Magas ösztrogén jelek és tünetek a férfiakban

Bár az ösztrogén általában nemi hormonként ismert. De az ember teste is kis mennyiségű ösztrogént termel, ami fontos a hím szaporító rendszer normális fejlődéséhez és működéséhez. Azonban az abnormálisan magas ösztrogénszint jelentős hatást gyakorolhat az ember testére, ami esetleg befolyásolhatja termékenységét és szexuális funkcióját, és potenciálisan növelheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát. A fertilitási problémák, a mellnagyobbítás és az erekciós zavarok egyike azoknak a tüneteknek és tüneteknek, amelyek egy embernél magas ösztrogénszintet jelezhetnek.

Termékenységi problémák

Az ember termékenysége részben attól függ, hogy elegendő spermium van-e ejakulátumban a tojás megtermékenyítéséhez. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a normál spermiumszám legalább 15 millió a sperma milliliterenként. Ha az ember sperma száma túl alacsony, akkor csökkenhet a termékenység. Laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy az ösztrogénnel adagolt hím laboratóriumi állatok meddőséget okozhatnak. Például egy, a “Journal of Endocrinological Investigation” 2001. szeptemberi számában publikált tanulmány szerint az ösztrogén hím patkányoknak történő beadása csökkent testisúlyt és spermiumtermelést eredményezett, összehasonlítva az ösztrogénnel nem kezelt állatokkal. Az ösztrogén hatását az emberi hímivarsejtszámra nem vizsgálták közvetlenül, de az előzetes kutatások, mint például a “Termékenység és Sterilitás” című 2002. decemberi számában megjelentek, azt sugallják, hogy az ösztrogénszerű környezeti vegyületek hozzájárulhatnak az alacsony spermiumszámokhoz bizonyos terméketlen férfiak.

Merevedési zavar

A tesztoszteron és az ösztrogén egyensúlyának megváltozása az ember testében erekciós zavarokat okozhat, ami nehézséget jelent az erekció eléréséhez vagy fenntartásához. Az “Asian Journal of Andrology” 2011. júliusi számában közzétett áttekintő cikk értékelte azt a kutatást, amely megvizsgálja, hogy az idősebb férfiaknál az ösztrogén és a tesztoszteron arány relatív növekedése hozzájárul-e az erekciós rendellenességhez ebben a populációban. A férfiak életkorában a tesztoszteron szintje fokozatosan csökken, ami az ösztrogén és a tesztoszteron egyensúlyhiányát okozhatja. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen típusú hormon egyensúlyhiány valószínűleg hozzájárul a szexuális aktivitás csökkenéséhez és az erekciós zavarok magasabb arányához az idős férfiaknál a fiatalabb férfiakhoz képest. Egyes olyan laboratóriumi vizsgálatok, amelyeknél az ösztrogénnel kezelt férfi laboratóriumi állatokban csökkent a párosodási képesség, arra utalnak, hogy túl sok ösztrogén okozhat merevedési problémákat.

A mell növekedése

A túlzott ösztrogén expozíció a férfiaknál a mellszövet rendellenes növekedését okozhatja. Ez az állapot, úgynevezett gynecomastia, jellemzően magában foglalja mindkét mell. Bizonyos gyógyszerek, például a prosztatarák kezelésére alkalmazott ösztrogénszerű vegyületek okozhatják ezt a problémát. A krémek vagy más, ösztrogént tartalmazó készítmények nem szándékos expozíciója emlő növekedést is okozhat, amint azt a “Pediatrics” 2000. áprilisi kiadásában publikált tanulmány is mutatja. A kutatók arról számoltak be, hogy az ösztrogéntartalmú krémek véletlenszerűen kitett előkészítő fiúk magas ösztrogénszintet és gynecomastátest észleltek. A legtöbb esetben az ösztrogén forrásának eltávolítása után a mellek normális méretre térnek vissza.

Kardiovaszkuláris problémák

Egyes kutatások szerint a férfiaknál a viszonylag magas ösztrogénszint növelheti a keringési problémák, a szívroham és a stroke kockázatát. A “Neuro Endocrinology Letters” 2007. áprilisi számában közzétett kis tanulmány szerint az ösztrogénszintek magasabbak azoknál a férfiaknál, akik szívrohamot tapasztaltak, mint a koronária-betegségben szenvedő férfiaké. A 2007. márciusi “Neurológia” című számában közzétett másik tanulmány szerint a 70-es és annál idősebb, magas ösztrogénszintű férfiaknál nagyobb a stroke kockázata. Ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük a férfiak magas ösztrogénszintje közötti kapcsolatot és ezeket a feltételeket.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A lehető leghamarabb kérdezze meg kezelőorvosát, ha olyan jeleket vagy tüneteket tapasztal, amelyek magas ösztrogénszintet mutathatnak. Orvosa ellenőrizheti a vér hormonszintjét annak meghatározása érdekében, hogy az ösztrogén szintje emelkedett-e, vagy ha van egyensúlyhiány az ösztrogén és a tesztoszteronszint között. Egyes esetekben a túlzott ösztrogén jelezheti a hormon-szekretáló tumort vagy más komoly orvosi problémát, ezért fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a tüneteit.; Ellenőrizte és módosította: Tina M. St. John, M.D.