Nem segít a súlycsökkenésnek?

Számos over-the-counter fogyás kiegészítők találhatók az interneten és a gyógyszertárakban, és sokan ígérnek, hogy segítsenek csökkenteni egy nap alatt. A konjugált linolsav, a karcsúsító gyógyszerek gyakran tartalmazó zsírja segíti a testsúlycsökkenést, bár több kutatásra van szükség a potenciális előnyök és a biztonsági problémák meghatározásához. A CLA-tól és a testsúlycsökkentéstől füzetektől elkülönített tények a biztonság érdekében. Figyelmeztesse a háziorvosát, mielőtt bármilyen gyógyszert fogyaszthatna.

A konjugált linolsav a baktériumok által létrehozott vegyület, amely a legeltetett állatok emésztőrendszerében gazdagodik, beleértve a teheneket is. A baktériumok átalakítják a linoleinsavat, egy közös omega-6 zsírsavat CLA-ként. Bár a CLA-t kis mennyiségben fogyasztja húsevés közben, például marhahúst vagy sajtot, tejet és más tejtermékeket fogyasztva, a vegyület nagyobb mennyiségei elérhetők a túltermeléses kiegészítőkben.

Az étrendkiegészítőkből nyert cégek gyakran reklámozzák a CLA-t, mivel számos körülményre előnyös, beleértve a rákot, a szívbetegséget és a magas vérnyomást. A vegyület támogatói azt is állítják, hogy a CLA bevétele segít csökkenteni a testzsírt és izomépítést. Azok, akik gyors fogyást keresnek, gyakran magukba foglalják a CLA-t, mivel az izmok gyorsabban használják a kalóriákat, mint a többi testszövet, és lehetővé teszik a szervezet számára, hogy hosszabb ideig kalóriát égessen.

Bár a CLA bizonyítottan biztonságos és hatékony módszernek bizonyul a zsírcsökkentéshez, a végső előnyöket bizonyító bizonyítékok hiányoznak. A CLA legtöbb tanulmányát állatokon végezték. Az embereken végzett kutatások eredményei nem konzisztensek, és egyesek, akik a teszt során fogyasztották a vegyületet, megnövekedtek a zsírszintek. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság nem igényel étrendkiegészítők tesztelését, ami azt jelenti, hogy a vállalatok szabadon forgalmazhatják a CLA-t még kutatásuk nélkül is, bizonyítva hatékonyságát vagy biztonságosságát.

A hasmenés, a fáradtság és az émelygés a CLA gyakori mellékhatásai étrendi kiegészítésként, bár az élelmiszerekben és italokban található összetevők kis mennyiségét nem tartják károsnak. A CLA kiegészítők fogyasztása nem ajánlott a terhes vagy szoptató anyák számára. Kerülje el a CLA-val és más nem bizonyított testsúlycsökkentőkkel kapcsolatos kockázatokat, legalább 30 percnyi héten a legtöbb napot. A gyaloglás, a kocogás, a tenisz és az úszás hatékony kalóriatüzelő gyakorlatok, míg az orvos által jóváhagyott súlygyarapodás csökkenti a zsírt. Egészséges diéta, amely magában foglalja a teljes kiőrlésű gabonát, a gyümölcsöket, a zöldségeket és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, fontos a hatékony fogyás.

A CLA megértése

Súlyveszteség követelések

Nem meggyőző bizonyíték

Kockázatok és biztonságos súlycsökkenés