A műtét utáni anesztézia hatása

Ha műtétre van szüksége, akkor az érzéstelenítés segít a fájdalommentes kezelésben. Míg az anesztézia leginkább a mûtét során mûködik, bizonyos hatások továbbra is fennmaradnak. A hatások típusa nagyban függ attól, hogy teljesen alszik-e, mint az általános érzéstelenítésben, vagy regionális vagy helyi érzéstelenítést kap. Hányinger, hányás és álmosság gyakori az általános érzéstelenítés után. Minden érzéstelenítés esetén a legtöbb hatás a műtét után 24 órán belül megoldódik.

Ideiglenes hatások általános érzéstelenítés után

Az általános érzéstelenítés számos hatással járhat, amelyek az ébredés után első néhány órában kiemelkednek. Általában 24 órán belül eltűnnek, mivel az érzéstelenítő gyógyszerek elhagyják a testet. Ha a tünetek ezt követően fennmaradnak, általában más tényezők, például a fájdalomcsillapítók vagy a műtét utóhatásai miatt következnek be. A gyakori átmeneti hatások közé tartozik az álmosság, szédülés, vizelési nehézség, romlott gondolkodás, émelygés és hányás. A vizeletürítés nehézkes lehet a tubus ideiglenes behelyezésére a hólyagba. Számos gyógyszer enyhíti az émelygést és a hányást.

Rövid távú hatások általános érzéstelenítés után

Néhány hatás az általános érzéstelenítés után néhány napig fennmaradhat. Enyhe torok és rekedtség lehetséges. Ezeket az anesztézia során gyakran használt légzőcsövet okozzák, száraz levegőt lélegeznek be és érzéstelenítő gázokat, vagy a műtét előtt nem kell enni vagy inni. A szukcinil-kolin, az érzéstelenítő izomrelaxáns rövid távú generalizált izomfájdalmat okozhat. A zavartság – más néven a posztoperatív delírium – egy másik lehetséges rövidtávú hatás. Ez gyakoribb az idősebb egyéneknél, főleg a nagy műtét után. Az anesztézia szerepet játszhat a posztoperatív delírium kialakulásában, de valószínűleg más tényezők is hozzájárulnak, beleértve a fájdalomcsillapítókat, a műtét stresszét vagy a kórházban való részvételt.

Hosszú távú hatások általános érzéstelenítés után

Az általános érzéstelenítés hosszú távú hatásai nem valószínűek. Lehetséges kivétel a posztoperatív kognitív diszfunkció – tartósan csökkent a memória és a gondolkodási képesség. A károsodás lehet finom, általában 3-6 hónapon belül megoldódik, és gyakoribb az időseknél és nagyobb műtét után. Bár az érzéstelenítést a posztoperatív kognitív diszfunkciót befolyásoló tényezőként javasolták, szerepe bizonytalan. A 2014 februári felülvizsgálati cikk a “Jelenlegi vélemény az aneszteziológiában” azt mutatta, hogy a fő oka az agyi gyulladás a műtétnek köszönhetően.

Hatások regionális anesztézia után

A regionális érzéstelenítés során helyi érzéstelenítő gyógyszert adnak be egy adott helyen, ami zsibbadást és izomgyengeséget okoz egy bizonyos területen. A spinális érzéstelenítés például magában foglalja a gerincvelő körüli folyadékba injekciózott gyógyszert, ami a test alsó részében zsibbadást és gyengeséget okoz. A műtét után a zsibbadás és a gyengeség egy ideig fennmarad, amely a beadás helyétől és a gyógyszertől függ. A leghosszabb regionális érzéstelenítés legfeljebb 24 óráig tarthat. A spinális érzéstelenítés nehézséget okozhat a műtétet követő első néhány órában, amíg a húgyhólyag-érzés visszatér. Az is előfordulhat, hogy fejfájás van jelen, amikor ülő vagy álló, de eltűnik, amikor lefekszik. Ez a fejfájás több napig is eltarthat. A nyugtató gyógyszereket gyakran vénásan adják be a regionális érzéstelenítés során. Ezek hasonló tüneteket okozhatnak, bár kevésbé súlyosak, mint az ideiglenes általános érzéstelenítő hatások.

Hatások helyi érzéstelenítés után

A helyi érzéstelenítés során a helyi érzéstelenítő gyógyszereket közvetlenül a műtéti területbe kell beadni. Kisebb területen kisebb műveletekhez használják. A zsibbadás a műtét után néhány órával fennmaradhat. A regionális érzéstelenítéshez hasonlóan a szedáció is hozzáadható, és a műtét után hasonló enyhe tüneteket okozhat.

Az általános érzéstelenítés utáni átmeneti álmosság, szédülés és károsodott gondolkodás miatt a műtétet követő első 24 órában ne vezessen gépjárművet, ne hozzon fontos döntéseket vagy alkoholt fogyaszt. Ha helyi vagy helyi érzéstelenítéssel szedált, akkor ugyanazokat az óvintézkedéseket kövesse, ha a súlyos vagy hosszantartó általános érzéstelenítés átmeneti vagy rövid távú hatásait észleli. A regionális érzéstelenítés után azonnal forduljon orvoshoz, ha jelentős fájdalom, vérzés vagy egyéb folyadék szivárog az injekció beadásának helyéről, vagy ha az érzéstelenítés vagy a gyengeség az adott típusú anesztézia után várható időn túl is fennáll.

Óvintézkedések és amikor orvosi figyelmet kell fordítani