Étrend és a gyomor bélés

A gyomor bélése olyan, mint egy otthoni biztonsági rendszer, csak akkor védelmet nyújt, ha jól működik. A gyomor bélésében lévő sejtek savakat és enzimeket termelnek, amelyek segítenek az étel és a nyálka törlésében – egy csúszós anyag, amely megvédi a bélést a savaktól. Amikor a gyomor bélése gyulladt, kevésbé savat, enzimeket és nyálkat ad le, így fájdalmat és kényelmetlenséget biztosít. Az étrendi változások segítenek minimalizálni a gyomorhurut tüneteit, ami a gyulladásos gyomor bélésének orvosi kifejezése. A legjobb eredmény érdekében kérjen útmutatást orvosától.

Funkció

Az egészséges gyomor bélésnek megfelelő étrendi változások több célt szolgálnak. Ha gasztritisz van, bizonyos ételek és táplálkozási szokások segíthetnek a fájdalom és más lehetséges tünetek, például emésztési zavar, gyomorégés, étvágycsökkenés, émelygés és hányás kezelésében. Az étrendi változások is megakadályozzák vagy csökkenthetik a gyomorfekélyhez kapcsolódó tüneteket vagy nyílt sebeket a gyomor bélésében, és megerősíthetik a szervezet ellenállóképességét és gyógyíthatók más gyomorral kapcsolatos állapotokat.

Hasznos ételek

A rost egy emészthetetlen szénhidrát, amely elősegíti az emésztési funkciót, növeli a széklet tömegét és a simaságot. A zsíros ételekben korlátozott, rosttartalmú táplálék segítheti a gyomorhurkolással járó gyomorfájdalom csökkentését, a University of Maryland Medical Center szerint. Különösen rosttartalmú élelmiszerek közé tartoznak a babok, a lencse, a borsó, a málna, az articsóka, a zabpehely és a pattogatott kukorica. Egyéb hasznos élelmiszerek közé tartoznak az antioxidánsokkal gazdag ételek, például a bogyók, a paradicsom, a squash és a paprika, valamint az olyan flavonoidokat tartalmazó élelmiszerek, mint az alma, a zeller és a tea. A flavonoidok gátolhatják a H. pylori baktériumokat, amelyek a legtöbb fekélyt okozzák. A probiotikumok, amelyek kefirben és joghurtban találhatók élő aktív kultúrákkal, elősegítik a bakteriális egyensúlyt az emésztőrendszerben, és csökkenthetik a gyomor gyulladását és a fekélyes tüneteket.

Elkerülendő ételek

Az olyan ételek és italok elkerülése, amelyek növelik a gyomorsavat, minimalizálhatják a gyomor bélését és a gyomorégést. Bár az emberek specifikus gyomorégési hatásai változóak, a gasztritisz tüneteinek súlyosbodásával járó gyakori indítékok közé tartoznak a sült és zsíros ételek, például magas zsírtartalmú tejtermékek és vörös hús, csokoládé, hagyma, fokhagyma, koffein, alkohol és menta. A savas italok, például a narancslé és a kávé koffeinnel vagy anélkül hasonló hatással lehetnek. Annak érdekében, hogy a magas rosttartalmú élelmiszerekhez bőséges helyet hagyjon a táplálékában, korlátozza a finomított ételeket, például a fehér kenyeret, az azonnali rizst, a cukrot és az alacsony rosttartalmú gabonákat. Mindig jól hidratálja az ivóvizet minden nap, különösen akkor, ha a hányás következtében folyadékveszteséget tapasztal.

Étkezési viselkedések

A saját ételeinek elkészítése lehetővé teszi, hogy irányítsuk az összetevőket és az őröket a nagy éttermi méretű étellel kapcsolatos túlfogyasztás ellen. A Marylandi Egyetem Orvostudományi Egyetemének egészséges olajokkal, például olívaolajjal vagy növényi olajjal való főzését ajánlják, és elkerülve a transz-zsírsavakat, amelyek a kemény margarinban előfordulnak. Ha étkezik, hagyja az alacsony zsírtartalmú ételeket, például a párolt zöldségeket, a bőr nélküli, sült baromfit, a sült halat és a sült burgonyát. Egy nyugodt, kellemes légkörben enni, és ne kerüljön lefekvés étkezés után, ami gyomorégést okozhat.