Veszélyesen magas vércukor-tünetek

Áttekintés

A veszélyes magas vércukorszint – több mint 300 milligramm / deciliter (mg / dl) – életveszélyes szövődményeket okozhat. A diabéteszes ketoacidózis (DKA) elsősorban az 1-es típusú cukorbetegeknél fordul elő, de előfordulhat a 2-es típusú cukorbetegeknél is. A DKA-ban az inzulinraktárak kimerültek és a zsírok lebomlanak, hogy energiát használjanak. Ketonok, a zsírbontás melléktermékei, felépülnek a szervezetben. A vércukor- és ketonszintek emelkednek és az acidózis kialakul, ami a DKA jellegzetes tüneteit eredményezi. A fokozott stresszszint, a betegség és a hiányzó inzulinadagok DKA-hoz vezethetnek. A DKA-tól 1-től 10 százalékig terjedő halálozási arányt állapítottak meg, a Merck kézikönyv szerint.

Emésztőrendszeri tünetek

A DKA okozhat súlyos hasi fájdalmat ahhoz, hogy úgy értelmezhető, mintha műtétre lenne szüksége, a Louisiana State University Medical Center kijelenti. A hasi fájdalom különösen súlyos lehet kisgyermekekben. Hányinger és hányás is előfordulhat. A hasi érzékenység és őrzés, valamint az izmok önkéntelen szigorítása is előfordulhat, csökkent bélhangokkal és étvágytalansággal együtt.

Légzőszervi tünetek

A DKA-val rendelkező emberek mélyen és gyorsan lélegzik, Kussmaul légzésének nevezett állapotban. Mély, gyors légzés lép fel az acidózis kompenzálására irányuló kísérletként. Gyakran van egy gyümölcsös szag a légzés által okozott aceton kilégzés, amely tévesen az alkohol mérgezés. Légúti letépés történhet, ha agyi ödéma alakul ki.

Kiszáradás

A DKA első jelei gyakran túlzott szomjúság és gyakori vizelés, amelyek súlyosabb mellékhatásokat jelentenek egy vagy két nappal. A vizeletet növeli annak érdekében, hogy megszabaduljon a felesleges vércukor felől. A kiszáradás tachycardiát, gyors szívverést és alacsony vérnyomást okozhat. A bőrt leöblítheti, a bőr és a száj pedig megszáradhat. A hőmérséklet általában a szokásosnál alacsonyabb, a Louisiana State University szerint.

Agyödéma

Agyi ödéma vagy az agy duzzanata a DKA-ban szenvedő betegek körülbelül 1% -ánál fordul elő. Az agyi ödéma leggyakrabban a gyermekeket érinti, de gyermekeknél és fiatal felnőtteknél is előfordulhat, a Merck kézikönyv jelentései. A tünetek közé tartozik a fejfájás, a zavartság és a baj gondolkodás. A letargia, a túlzott álmosság és a változó tudatszintek is előfordulhatnak. A megnövekedett nyomás okuláris tünetei közé tartoznak a fúvott diákok és a papilledema, vagy az optikai lemez duzzanata. Kóma és a halál követheti. A DKA-val szenvedő gyermekek 57% -a tartós hatás nélkül visszanyerhető, 21% -uk túlél az idegrendszeri károsodásokkal és 21% -kal meghal.