Savas refluxos gyermekek számára

Míg a csecsemőknél gyakoriak a savas reflux tünetek, mint például a köpés vagy a hányás, ez a probléma a legtöbb gyermeknél az első születésnapján megszűnik. A gyermekek számára ez továbbra is hatással van, a tünetek kezelése magában foglalja az olyan ételek kiválasztását, amelyek megakadályozzák vagy minimalizálják a kellemetlen érzést. A gyermekkori savas reflux étrendkezelésének hiánya miatt a gyermekgyógyászati ​​étrend legtöbb ajánlása szakértői véleményen vagy a felnőtt savas reflux irányelvein alapul. Összességében a savas refluxdal rendelkező gyermekeket arra ösztönzik, hogy egészséges étrendet fogyasztanak, amely különböző ételeket tartalmaz, azzal a megértéssel, hogy bizonyos élelmiszereket – például koffeint, csokoládét, menta, zsíros ételeket és savanyú vagy fűszeres ételeket – el kell kerülni Ha súlyosbítja a tüneteket.

Tej- és kalciumtartalmú élelmiszerek

A zsíros ételek lassabban emészthetők, és savas refluxban szenvedő gyermeknél – amely a savas gyomor tartalmának visszavezetése a nyelőcsőbe vagy a torokban – a teljes gyomor tartalma nagyobb valószínűséggel visszatér a nyelőcsőbe. A zsír ellazítja az alsó nyelőcső záróizmáját, vagy a LES-t, a gyomor és a nyelőcső összekötő izmainak gyűrűjét, és ez az izom szorosnak kell maradnia, hogy a nyelőcső tartalmát a nyelőcsőbe szivárogjon. Bár a magas zsírtartalmú ételeket nem kell korlátozni a savas refluxhoz hajlamos gyermek számára, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a nem zsíros vagy alacsony zsírtartalmú tej, a nem zsíros vagy könnyű joghurt, a túró, mozzarella sajt vagy más alacsony zsírtartalmú sajt Jobban tolerálni kell. A növényi alapú alternatívák esetében a kalciummal megerősített mandula, szója vagy rizstej, szója joghurt és szójaszóta is megfelelő választás a gyermekek számára.

Fehérje

Néhány fehérje étel magas zsírtartalmú, és gyengíti a savas reflux tüneteket. A karcsú vagy alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokat a lehető legjobban tolerálni lehet. Ezek az ételek közé tartoznak a bab, a tonhal, a hal, a bőr nélküli csirke vagy a pulyka, a sovány marhahús vagy a sertéshús, a tojás, a sovány ebédhús, a quinoa – magas fehérjetartalmú tofu vagy más szójaalapú hús alternatíva. A diófélék, a magvak és a mogyoróvaj szintén egészséges fehérje választás, bár nagyobb mennyiségben fogyasztva ezek az élelmiszerek jelentős zsírt adhatnak az étkezéshez vagy a snackhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a magas zsírtartalmú ételeket nem szabad elkerülni, ha nem okoznak tüneteket. A 2009. októberi “Gyermekgyógyászati ​​gasztroenterológia és táplálkozás” című klinikai gyakorlati útmutató nem támogatja a savas reflux kezelésében lévő bármely élelmiszer szokásos eltávolítását. Ehelyett támogatják az élelmiszerek toleranciáján alapuló egyénre szabott megközelítést.

Gyümölcsök és zöldségek

Habár bármely gyümölcs vagy zöldség bevitele a savas refluxot tartalmazó gyermek étrendjébe, bizonyos savas ételek, köztük citrusfélék vagy fűszeres ételek, például paradicsomszósz vagy salsa, súlyosbíthatja a tüneteket egyes gyermekekben a nyelőcső irritálásával. Azoknál a gyermekeknél, akikről ismert, hogy súlyosbították a savas ételek tüneteit, az alacsonyabb savasságú választások közé tartozik az uborka, a karfiol, a cukkini, a saláta, a spenót, a brokkoli, a zeller, a burgonya, a sárgarépa, az avokádó, a dinnye, a banán és a körte. Azonban, ahelyett, hogy kizárólag a kevésbé savas választásokra koncentrálna, a gyermekeket arra kell bátorítani, hogy naponta vegyenek egy-egy kedvenc gyümölcsüket és zöldségüket, és csak azokat az élelmiszereket kerüljék el, amelyek úgy tűnik, hogy tüneteket okoznak vagy súlyosbítanak.

Gabonafélék

A gabonafélék, a kenyér és a gabonafélék – beleértve a rizst, tésztát, kekszet, tortillát, kenyeret, reggeli gabonát és kukoricát – a legtöbb gyermek étrendje. Általában ezek az élelmiszerek jól toleráltak, és nem hajlamosak a savas reflux tüneteket súlyosbítani, kivéve, ha azok nagyon nagy vagy magas zsírtartalmú ételek részét képezik. Az egész szemek, mint az egész búzából készült kenyér, a barna rizs, a zabpehely, a pattogatott kukorica és a teljes kiőrlésű kekszek szintén jó szálas források, és a több rostanyag fogyasztása nem csak a normál bélmozgásokat elősegíti, hanem teljességet is biztosít, Túlnagyolni. Az egészséges gabonák kiválasztásán túlmenően a kisebb ételek fogyasztása a nagy ételek helyett egészséges ételek mellett segíthet a tünetek kezelésében.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Amikor a gyermekkori reflux tünetei kicsi vagy ritkán fordulnak elő, az életmód kezelése a leggyakoribb terápia. Ezek a stratégiák magukban foglalják a súlycsökkenést, amennyiben jelzik, és elkerülik azokat az élelmiszereket, amelyekről ismert, A gyakori elkövetők közé tartoznak a zsíros, fűszeres vagy savas ételek, vagy olyan elemek, amelyek csökkentik a LES-nyomást, mint például a csokoládé, a menta vagy a koffein. Csak akkor kerüljük ezeket az ételeket, ha a savas reflux tüneteket okozzák vagy súlyosbítják. A gyakori vagy súlyos savas reflux általában gyógyszeres kezelést igényel. Ha a gyermeknek nehéz vagy fájdalmas lenyelése van, nem hajlandó enni, vagy ha a gyakori vagy súlyos savas refluxot nem lehet életmódbeli módosításokkal kezelni, forduljon gyermekorvosához. A regisztrált dietetikus segíthet az étrend módosításában az egyéni tolerancia mellett, ugyanakkor biztosítja a tápláló étrendet a növekedés és fejlődés támogatására.