A megnagyobbodott méh szövődményei

Áttekintés

A megnagyobbodott méh szövődményei általában a kibővített méhért felelős betegség vagy állapot miatt következnek be. Általában a megnagyobbodott méhet az egyik két feltétel egyikének okozza: nem szövődményes tumorok, nevezett fibroids vagy adenomyosis, a méh falának megvastagodása. Hacsak nem rosszindulatú daganat okozza, a megnagyobbodott méh szövődményei ritkán életveszélyesek. Az állapot azonban negatívan befolyásolhatja az életminőséget.

Meddőség

Az infertilitás a méh által okozott megnagyobbodott méh szövődménye, vagy az adenomiózis. Az állapot is okozhat egy nőnek a vetélést. Lehetséges azonban, hogy egy nőnek van egy kibővített méhük, hogy egy gyermeket tartson. A 2007. augusztusi “Fertility and Sterility” című cikkben leírtak szerint az orvosok mágneses rezonancia képalkotó irányított ultrahangot (MRgFUS műtétet) alkalmaztak a nő méh rekonstruálására, amely lehetővé tette, hogy sikeresen terhes és egészséges gyermeket teremtsen.

Medence nyomás vagy fájdalom

A megnagyobbodott méhek fájdalmas nyomást gyakorolhatnak a belekre vagy a húgyhólyagra. Az állapot is okozhat székrekedés, gyakori vizelés, inkontinencia, puffadás és gáz vagy medencei görcsök. A fájdalmat gyakran túlterheléses gyógyszerekkel, például ibuprofennel kezelik, de műtétre lehet szükség, ha a nyomás a vizelést vagy a kiszökést befolyásolja.

Rendellenes vérzés

A megnagyobbított méhű nőknél olyan súlyos menstruációs vérzés tapasztalható, hogy a vér kiegészítése szükséges a vérszegénység megelőzéséhez. A méhcsaládok képesek a méhen belüli véredényeket növelni, növelve a menstruáció során kiszabadult vérmennyiséget. Az adenomiózis, amely a méhtől hármas méreteket okozhat, nemcsak a menstruáció során okozhat súlyos vérzést, hanem vérzést is okozhat a periódusok és a vérrögök átjutása között.

Süllyedés

A prolapsus uterus a születési csatornán keresztülnyúlik, és a testen kívülre nyúlik. Általában az állapotot az elhízás vagy a többszöri születések okozzák. Ritka esetekben előfordulhat, hogy a méhcsaládok megnagyobbodnak. Az állapot nem életveszélyes, de ha egy nő életminőségét hátrányosan érintik, úgy dönthet úgy, hogy az állapotot műtéttel kezeli, hogy javítsa a prolapsot, vagy távolítsa el a méht.