A tejsavófehérje por okoz pattanást?

A tejsavófehérje por hatékony kiegészítője a testépítésnek: A tejsavófehérje egy adagja több mint 30 gramm fehérjét biztosít az izom növekedéséhez és javításához. De néhány tanulmány összekapcsolta a tejsavó-fehérje-kiegészítést az akne-pattanásokkal. Bár a genetika a pattanások vezető oka, a tejsavóprotein hormonális aktivitást okozhat, amely pattanások kialakulásához vezet azokban, akik érzékenyek.

Ki kap aknust?

Az akne egy nagyon gyakori bőrbetegség, amely foltokat vagy pattanásokat okoz az arc, a mellkas, a felső hát és a vállak körül. Ez gyakoribb a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében, de bárkire is hatással lehet. Bár a pattanás oka nem tisztázott, a genetika és a hormonális változások a serdülőkorban valószínűsíthetőek. Tej és tejtermékek, mint például a tejsavóprotein tartalmaz hormonokat, amelyek fokozhatják a faggyút vagy olajat, termelést egyes emberekben, ami akne.

Tejsavó-fehérje kiegészítés

Néhány kisméretű tanulmány azt vizsgálta, hogy a tejsavó-pótlás akne-e. Egy ilyen tanulmány, melyet a brazil bőrgyógyászati ​​évkönyv 2013-as számában közöltek, 30 résztvevőt figyelt meg, akik tejsavófehérje-kiegészítőket vettek. Az eredmények azt mutatták, hogy a pattanások megszakadása a tejsavó fogyasztás eredményeképpen következett be. A nőstények és azok, akiknek nem volt korábbi pattanásos pattanások voltak, kiemelkedőbb tünetei voltak. Egy újabb tanulmány, melyet a Cutis 2012-es számában tettek közzé, megállapította, hogy öt férfi, aki a tejsavófehérje pattanása volt tapasztalható, a használat abbahagyása után tünetmentességet okozott. A tanulmányban hat különféle tejsavófehérje márkanevet használtak fel, ami azt sugallja, hogy a savótermékek minősége nem pattanások okozója.

Az alapjául szolgáló ok

A tejsavófehérje és egyéb tejtermékek növelik az inzulin növekedési faktor-1-et vagy IGF-I-t. Az IGF-1 olyan hormon, amelyről úgy gondolják, hogy támogatja az izomnövekedést az Új-Mexikói Egyetem szerint. Azonban ez összefüggésbe hozható a faggyútermelés növekedésével is, ami hozzájárulhat az akne kialakulásához. Ha tejsavóproteint fogyaszt, inzulinpótlást okoz, jegyzi meg a “Nestle Nutrition Workshop Series Gyermekprogram” című kiadványt. Ez a bőrsejtek túlnövekedéséhez vezet, túlzott gyulladásban és olajtermelésben. Azoknál, akik hajlamosak, ezek a tényezők pattanás elváltozásokat eredményezhetnek.

szempontok

Ha megtalálja a korrelációt a pattanások és a tejsavófehérje-fogyasztás között, a vizsgálatok azt sugallják, hogy a legjobb megoldás a kezelés abbahagyása, és további tanácsért forduljon orvoshoz. Előfordulhat, hogy általában korlátozza a tejtermékek fogyasztását. A vegán fehérjetartalmú porok, mint például a kenderfehérje, a borsóprotein vagy a barna rizsfehérje, nem tejfehérje-kiegészítők. Proteint kaphat az étrendforrásokból is, mint például a hús, a baromfi és a hal.