Étrend az 5-ös faktor véréhez

Áttekintés

Az öt véres faktor azt jelenti, hogy a véredben egy olyan örökletes gént tartalmaz, amelyet a szüleid átadnak. Az V. Leidens faktor néven ismert állapot miatt a vér koagulálódik gyakrabban és gyorsabban, mint a normális. Bár ez hasznos lehet, ha súlyos vérzést okozó sérülést okoz, vezethet vérrögképződés kialakulásához, ami veszélyes lehet. Ha van Factor V Leiden, megváltoztathatja az étrendjét, hogy megelőzze a vérrög kialakulásának lehetőségét.

Jó ételek

Ha a Factor V Leiden-et diagnosztizálták, módosítania kell étrendjét, hogy megakadályozza a túlzott véralvadást. Az étrendet egyensúlyozza a vér elvékonyodó ételekkel, hogy segítsen ellensúlyozni a vércukor hatását, melyet ez a genetikai mutáció a vérére gyakorolt. A magas szalicilát-tartalmú ételek, amelyek blokkolják a K-vitamin receptorokat, természetesen vékonyak a testben lévő vér. A szalicilátokat tartalmazó gyógynövények közé tartozik a currypor, a cayenne bors, a gyömbér, a paprika, a kapor, az oregán és a borsmenta. A gyümölcsök, mint a mazsola, a szilva, az áfonya, az eper, a szőlő és a narancs szalicilátot is tartalmaznak, és hasznosak lehetnek a vérrögök megelőzésében.

Rossz élelmiszerek

A K-vitamin segít a véralvadásban, és jó hatással van a csontnövekedésre is. Bár a K-vitaminnal gazdag ételek kedvezőek a normál genetikában szenvedők számára, ha Önnek a Factor V Leiden-nal diagnosztizálták, meg kell próbálnia csökkenteni a K-vitaminban gazdag ételek fogyasztását, mivel a további véralvadás növelheti a vérrögképződés kialakulásának esélyét . A K-vitamin különösen magas táplálékai közé tartoznak a kelkáposzta, a kagyló, a spenót, a réparepek, a cukorrépa és a kelbimbó.

Egyéb javaslatok

Az étrend megváltoztatásán túl a K-vitamin bevitelének csökkentésére és a szalicilát fogyasztásának növelésére számos más lépést is megtehet annak érdekében, hogy megakadályozzák a vérrögképződés kialakulását a szervezetben. A dohányzás növelheti a vérrögképződés kialakulásának esélyeit, ha Ön Factor V Leidennél dohányzik, akkor komolyan fontolja meg a lemorzsolódást. Ezen túlmenően hosszabb ideig tartó ülések – pl. Síkban vagy hosszú autóútra – korlátozhatják a vérkeringést, és véralvadáshoz vezethetnek. Túlsúlyos tünetek is hozzájárulhatnak a vérrögökhöz: Az alsó végtagokból származó extra súlyra gyakorolt ​​nyomás feszíti az ereket és korlátozza a keringést, a testmozgás és az étrend további megváltoztatása segíthet a fogyásban.