Gyógyszerek és hepatitis kezelésére c

Ha hepatitis C-vel él, annak eldöntése, hogy ha és mikor kezelje a kezelést, az egyik legnagyobb egészségügyi döntés, amelyet valaha is meg kell tennie. Számos orvosi tényezőt kell figyelembe venni személyes céljai és preferenciái mellett. Akár korábban diagnosztizálták, korábban elutasították a kezelést, vagy elmaradt a korábbi terápián, amely sikertelen volt, a hatékonyabb hepatitis C gyógyszerek legutóbbi fejlődése indokolttá teheti az orvosával folytatott vitát. Ezek az újabb regények a hepatitis C-ben szenvedő betegek legalább 80 százaléka gyógymódot nyújtanak, az Európai Májkutatási Egyesület április 2015-es jelentése szerint.

Opciók, előnyök és kockázatok

A hepatitis C kezelés célja nem egyszerűen megszabadulni a vírustól, hanem javítani a rövid és hosszú távú egészségét. A hepatitis C elszámolásának potenciális előnyei közé tartozik: – a májelégtelenség és a májrák kockázatának csökkentése, – a hepatitis C-vel kapcsolatos májkárosodás gyógyítása, – kevesebb a hepatitis C által okozott immunrendszeri tünetek, – a fizikai, érzelmi és szociális egészség javulása, Önnek kevés a hegesedése a májban, és általában jól érzi magát, orvosa elképzelhető, hogy elhalasztja a kezelést egy ideig, ha ez az Ön preferenciája, bár még mindig szüksége van arra, hogy orvosát rendszeresen, hogy a máj és általános egészségi állapotát lehet ellenőrizni . Ha kezelőorvosa javasolja a kezelést, és Ön egyetért, akkor eldöntheti, hogy mely gyógyszeres kezelés a legjobb az Ön számára, nagymértékben függ a hepatitis C vírus törzsétől vagy genotípusától. A Hepatitis C kezelési programot orvosával kell megbeszélni, mert a sikeresség és a lehetséges mellékhatások tekintetében változik.

A különböző gyógyszerek a Hepatitis C kezelésére

Május 2011 jelezte a remény új korszakának kezdetét a hepatitis C-ben élők számára, amikor az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága jóváhagyta az első közvetlen hatású vírusellenes szereket a betegség leküzdésére. Az idősebb terápiáktól, mint például az interferon, a közvetlen hatású vírusellenes szerek blokkolják a hepatitisz C vírus életciklusának konkrét lépéseit. Mivel újabb és jobb vírusellenes gyógyszerek kerülnek bevezetésre, a hepatitis C kezelés hatékonyabb, kevésbé időigényes és könnyebben tolerálható. A hepatitis C kezelés legutóbbi, közvetlen hatású vírusellenes forradalmával a betegség leginkább meggyógyulhat a betegségben – ami a 2010-es hepatitis C-ben élő emberek körében elképzelhetetlen volt.

Korai proteáz gátlók: A forradalom kezdődik

A hepatitisz C vírus vagy a HCV fertőzte meg a májsejteket, és átvette a belső gépeket, hogy több vírust termeljen és más májsejteket fertőzzön. Új vírusok előállítása során nagy fehérjéket állítanak elő, amelyeket kisebb darabokra kell vágni a HCV életciklusának befejezéséhez. A proteáz-gátlók nevezett gyógyszerek blokkolják ezt a fehérje szeletelését, elfojtva a fertőzés fenntartásához szükséges vírus-másolási eljárást, Az első két HCV közvetlen hatású vírusellenes hatóanyagot (vagy DAA-t), amelyeket 2011-ben engedélyeztek, proteázgátlók voltak. Amikor ezeket a proteázgátlókat hozzáadtuk a peginterferon (Pegasys, PegIntron) és a ribavirin (Copegus, Rebetol, Ribasphere) standard kezeléséhez, a gyógyulási arányok szignifikánsan magasabbak voltak. Ennek a sikernek a sarkában új és jobb DAA-kat vezettek be, amelyek tovább forradalmasították és javították a hepatitis C kezelést.

Újabb proteáz gátlók: a haladás tovább folytatódik

2013 novemberében az új HCV proteázinhibitor szimepirigy (Olysio) nyerte el az FDA jóváhagyását. A Simeprevir hatékonyabban blokkolja a HCV életciklusát, mint a korábbi proteázgátlók, és ez hatékonyabbá teszi a hepatitis C kezelést. A Simeprevir-t más vírusellenes gyógyszerekkel együtt alkalmazzák. Egy másik új paritaprevir nevű HCV proteáz inhibitort 2014 decemberében az FDA jóváhagyott a hepatitis C négy gyógyszeres kombinációs csomag részeként. Mind a szimeprevir, mind a paritaprevir az elsődleges, multidrug-kezelési programok komponensei sok hepatitis C-ben szenvedő betegeknek – ideértve Néhány olyan ember, akinek korábbi kezelése nem tudta tisztítani a fertőzést az Amerikai Fertőző Betegségek Társasága és az Amerikai Betegségkutató Testület (a továbbiakban IDSA-AASLD) irányelveinek megfelelően.

Egyéb DAA-k: új módok a HCV elleni küzdelemben

Az új fehérjék gyártása mellett a HCV-nek át kell másolnia a genetikai anyagot, hogy új vírusokat állítson elő, amelyek folytatják a fertőzést. A HCV polimeráz inhibitorok egy másik típusú DAA, amely blokkolja ezt a kritikus lépést a HCV életciklusában. Jelenleg két HCV polimeráz inhibitor alkalmazható az Egyesült Államokban, a sofosbuvirban (Sovaldi) és a dasabuvirban. Két másik FDA által jóváhagyott DAA – ledipasvir és ombitasvir – blokkolja egy fontos NS5A nevű HCV fehérje működését, amely elengedhetetlen az új vírusok előállításához: ezek mindegyikét más vírusellenes gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, Választott ajánlott kezelések hepatitis C-re, az IDSA-AASLD irányelvei szerint. A sofosbuvir és a ledipasvir (Harvoni) hatóanyagot tartalmazó kombinációs tablettát 2014 októberében hagyták jóvá az USA-ban. Négy hatóanyagot tartalmazó kombinációs csomagot, amely magában foglalja az ombitasvirot, a paritaprevirot, a ritonavirt és a dasabuviret (Viekira Pak) 2014 decemberében.

Az új évezred kezdetén a peginterferon és a ribavirin a hepatitis C élvonalbeli kezelése volt. A peginterferon növeli az immunrendszer HCV fertőzésre adott reakcióját, de nem befolyásolja közvetlenül a vírus életciklusát. A ribavirin egy vírusellenes gyógyszer, de nem blokkolja a HCV életciklusának konkrét lépéseit a DAA módszerei szerint. A DAA bevezetése óta a peginterferon és ribavirin önmagában történő kettős terápia már nem ajánlott az IDSA-AASLD irányelveiben. Bizonyos esetekben azonban a DAA-kezelés mellett a ribavirin önmagában vagy a peginterferon plus ribavirinnel való kettős kezelés javasolt.

A hepatitis C-ben élő emberek soha nem voltak több okuk a kezelés megfontolására. Az újabb DAA kombinációs terápiák esetében a gyógyulási arányok jellemzően meghaladják a 80% -ot, és bizonyos esetekben jóval meghaladják a 90% -ot, az Európai Médiaközösség 2015-ös jelentése szerint. Számos tényezőt kell alaposan megfontolni annak eldöntésekor, hogy elkezdjük-e megkezdeni a hepatitis C-kezelést, és melyik kezelés a legjobb az Ön számára. Beszéljen orvosával a hepatitis C kezelés lehetséges egészségügyi előnyeiről és kockázatairól.

Ribavirin és Peginterferon: folyamatos szerepek

Következő lépések