Magas nátrium bevitel és túlzott vizelés

A szervezeted nátriumot igényel, hogy fenntartsák a szövetek és a vér vérfolyásának megfelelő egyensúlyát, bár túl sok só a táplálkozásban növelheti bizonyos egészségi állapotok kialakulásának kockázatát. A túlzott mennyiségű nátrium fogyasztása növelheti a vizelet mennyiségét, amit a vesék termelnek, ami poliuria néven ismert állapotot eredményez.

Nátrium

A testfolyadékok kiegyensúlyozásán túl a nátrium segít a megfelelő izomfunkció és idegimpulzusok támogatásában. Bár az optimális egészséghez szükséges só, az amerikaiak túlnyomó többet fogyasztanak e tápanyagból. A legtöbb felnőtt esetében a javasolt nátrium maximális mennyisége napi 2300 mg, a MayoClinic.com szerint. Az 50 évesnél idősebb felnőtteknek naponta legfeljebb 1500 mg sót kell fogyasztaniuk. A legtöbb amerikai ember naponta körülbelül 3.400 mg sót fogyaszt, ami rendszeres fogyasztáshoz vezet, ami több mint kétszerese az ajánlott mennyiségnek. Az étrendben lévő só túlzott szomjúságot okozhat, ami a felhasznált víz mennyiségének növekedéséhez vezethet.

Vizelés

A MedlinePlus a túlzott vizeletet napi 2,5 vagy több literre határozza meg. A szervezet a sót a vesék segítségével kezeli. Ha túl sok nátriumot fogyaszt, a vesék feldolgozzák és elválasztják a felesleges mennyiséget a vizelettel. A túlzott szomjúság gyakori válasz a sós ételek fogyasztására. A folyadékfogyasztás növekedése a vizelettermelés növekedéséhez vezet.

szempontok

Bár a sófogyasztás növekedése miatt több folyadék fogyasztása az egyik fő oka a túlzott vizelettermelésnek, más körülmények a polyuria tüneteit okozhatják. A vizeletürítés gyakori okai közé tartoznak a cukorbetegség, a veseelégtelenség, a sarlósejtes vérszegénység és a pszichogén polidipsia. Bizonyos gyógyszerek szintén növelhetik a vizeletet.

óvintézkedések

Értesítse kezelőorvosát a túlzott vizelés és a túlzott szomjúság tüneteiről, amelyek nem reagálnak az Ön étrendjének nátriumszintjének csökkenésére. Bár a gyakori vizelés bosszú lehet, a túlzott mennyiségű só fogyasztása szintén komoly egészségügyi kockázatot jelent. A kutatások azt mutatják, hogy túl sok sót eszik fel a vérnyomása, a Centers for Disease Control és Prevention. A CDC figyelmeztet arra, hogy a magas vérnyomás évente mintegy 400 000 halálesetet eredményez. Ellenőrizze a sóbevitelét az asztal sójának visszaszorításával és a feldolgozott és csomagolt élelmiszerek címkéinek felolvasásával.