Rost szederben

Függetlenül attól, hogy megvásárolja-e őket a boltban, vagy magukra veszi-e őket, nincs sok időnk arra, hogy friss szedereket élvezhessen. Az úgynevezett szamóca gyümölcse a rövid eltarthatóságának köszönhető, hogy a bogyó valójában több húsos mag körül elhelyezett, magokból álló gyümölcsből áll, és apró szőrszálak tartják egymást. Míg ez az összetett struktúra szelídíti a szedereket, ez is azt jelenti, hogy azok nagy mennyiségben tartalmazzák a szálakat.

Rosttartalom

A fekete áfonya több mint kiváló rostforrás, ők az egyik legszélesebb gyümölcstermék. Több rostot is csomagolnak kalóriánként, mint sok más magas rosttartalmú étel – az 1 csészés friss szeder fogyasztása körülbelül 60 kalóriát és 7,6 gramm szálat, vagyis az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint az ajánlott napi érték 30 százaléka. A gyümölcshús 80 százaléka – vagy körülbelül 6 gramm adagonként – a Jackson GI Medical szerint – az oldhatatlan rostokból származik. A majdnem 1,5 gramm oldható rost egy szederben tartalmaz jelentős mennyiségű pektint.

Közvetlen előnyök

A szeder megsegíti az emésztési funkciót, a bél rendszerességét, a normál koleszterinszintet és az egészséges testsúlyt. Az oldhatatlan szálak segítenek abban, hogy gyorsabban érzed magad, ha felszívja a vizet, és helyet foglal a gyomrában, míg az oldódó rost segít a hosszabb érzésnek lelassítani azt az ütemet, amellyel az emésztett élelmiszer elhagyja a gyomrot. Amint ez az emésztett anyag eléri a bélrendszerét, az oldhatatlan rostok segítenek áttörni és az oldható rost segít megakadályozni, hogy a cukrok egyszerűen túl gyorsan bejussanak a véráramba. A pektin, a szőlőben lévő fő oldható szál különösen hatékonyan csökkenti a magas koleszterinszintet. Miután a pektin kötődik a koleszterinhez, az oldhatatlan rost segít a szervezetnek kiválasztani.

Beléptetési tanács

Valószínűleg meghallotta az étkezési rostokra vonatkozó szabályokat – a legtöbb embernek napi 25-30 grammot kell fogyasztania. Speciális táplálkozási irányelvek szerint a fiatal férfiaknak és nőknek legalább 38 grammot és 25 gramm szálat kell kapniuk naponta. Mivel az üvegszálas ajánlások a kalóriabevitelen alapulnak, az idősebb felnőttek általában kevesebb rostot igényelnek – a legtöbb 50 évesnél idősebb férfi és nő esetében napi 30 gramm és 21 gramm szükséges. A Harvard Közegészségügyi Iskola szerint a rostok – a természetes táplálékforrásoktól, és nem a táplálékkiegészítőktől – eléggé meggyógyulnak a bélbetegségek, a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen.

szempontok

Ha szedereket eszel a szálbevitel növelése érdekében, akkor is növelni fogja a fontosabb tápanyagok bevitelét – az 1 csésze adag 50 és 36 százalékot biztosít a C és K vitaminok 10 és 10 nap közötti értékéhez A folsav, a magnézium és a kálium napi értékeinek százalékos arányát. Ha a málna fölött fekete szederre vágysz, akkor egy adag fél adag gramm szálonként ugyanannyi kalóriát kapsz. A málna gyakran szélesebb körben elérhető, mint a szeder, de mindkettő nagyjából ugyanabban az időszakban van. A friss szedereket májustól szeptemberig összegyűjtik az Egyesült Államokban, júniusban és júliusban egy rövid idő alatt.