Száraz bőrtünetek télen

A tél gyakran társul halkan eső hópelyhekkel, a hófödte dombokkal száguldó gyermekekkel, tüskés kandallóval és gazdag forró csokoládéval. A száraz bőr még télen is kiemelkedőbbé válik, ami pikkelyes foltokat eredményez azokon a területeken, amelyekre az év más részében nem jellemző. Tény, hogy a téli időjárás miatt a bőr elveszítheti a nedvességet a szarurétegben, a bőr legkülső rétegében, ami bőrre repedéseket és pelyheket okoz.

Száraz bőr alapjai

A már meglévő száraz bőrrel rendelkezők a téli időszakban rosszabbodnak. Amint a kültéri hőmérséklet csökken, a páratartalom leesik, nedvességet szed a bőréből és szárítja. A beltéren belül is olyan melegítő, amely kényelmesebbé teszi a környezetet, csökkenti az otthoni páratartalmat és kiszáradja a bőrt.

Bőr tünetei

Piros, pikkelyes, kör alakú foltok, amelyek diszkózisos ekcéma néven szerepelnek, vagy télen válik láthatóvá. Ezek a kerek vagy ovális foltok a bőrön extrém viszketést vagy alig észrevehetőek lehetnek. A környező területek feszes és száraz érzetet érezhetnek. A bőr durva, viszkető és nyálkás, és a bőr felülete finom vonalakkal és repedésekkel tölthető fel. Gyakran a száraz bőr átmeneti téli állapot.

Száraz Patch Problémák

A száraz foltok karcolódása miatt a bőr sűrűsödik és fájdalmas repedéseket okoz. A kezek és a lábak jobban érzékenyek erre a szövődményre. A megvastagodott bőr bõrös, durva és félek. Az atópiás bőrgyulladás kialakulhat, ami a bőrt vörösre, repedésre és gyulladásra váltja fel, lehetővé téve a bakteriális fertőzés kialakulását. A cellulitisz olyan súlyos bakteriális fertőzés, amely a bőr alatt fejlődhet ki, és amelyet gyakran a sújtott területekről sárguló cseppek vagy ürülék kísér. Egyéb komplikációk közé tartozik az álmatlanság, a nyitott sebek, a bőr méretezése és a nagy területekről történő peeling, valamint a vérzést kezdõ területek. Kérjen azonnali orvosi kezelést, ha bármelyik szövődményben szenved.

Kezelt foltok javítására

Kerülje a forró vizet és a szappanokat fürdéskor. Fürj meleg vízben, hidratáló szappanok használatával, és tartsa legfeljebb 10 percig. Törölje szárazra a törülközőt, és vegye le a hidratálót a bőrre három percen belül zuhanyozás vagy fürdés után, különös figyelmet fordítva a kezekre, a karokra és a lábakra. Alkalmazzon over-the-counter topikális kortizon krémeket száraz, viszkető foltokra. Helyezze a hűvös tömörítést a viszkető területeken, hogy megkönnyítse a száraz bőr okozta kellemetlen érzést. Próbáljon különböző típusú nedvesítőszereket száraz bőrfelületekre, például kenőcsökre, olajokra, krémekre vagy lotionokra. Kapcsolja le a termosztátot belsejében, és használjon párásítót, hogy a nedvességet visszaadja a levegőbe. Kerülje el a gyapjú és egyéb durva anyagokat, amelyek irritálhatják a bőrt. Télen mindig kesztyűt kell viselni, hogy megvédje a kezét és gyakran használjon kézápolót. Ilyenkor sok vizet juttasson a bőr hidratálásához, kezelje a száraz bőr szárazságát szokatlan szteroidokkal, orális antihisztaminokkal vagy orális vagy helyi antibiotikumokkal. Egyes orvosok javasolhatják az ultraibolya könnyű kezelést súlyos száraz bőrfoltok esetén.