A mrsa korai jelei és tünetei

Kinézet

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, vagy az MRSA továbbra is jelentős közegészségügyi fenyegetést jelent az Egyesült Államokban. A növekvő nyomás alatt a kórházak – az MRSA fertőzések legfőbb forrása – szigorú higiéniai eljárásokat vezetnek be a terjedés lassítására. Azoknál a betegeknél, akik kórházi kezelésben részesültek, vagy bármilyen típusú műtéti beavatkozást végeztek, tisztában kell lenniük az MRSA tüneteivel és tüneteivel. Az Egyesült Államokban az emberek egy százaléka az MRSA baktériumok hordozói, a 2008 júniusában a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által kiadott információk szerint.

Tünetek

Az MRSA eredetileg a bőrön bőrkiütés, pattanás vagy fájdalmas forralás vagy tályog formájában jelentkezhet. Néhány ember tévesen MRSA-fertőzést talált a pókhülésre. A bőr MRSA-fertőzése tipikusan piros és duzzadt. A CDC szerint a fertőzött terület púdja és egyéb vízelvezetése is jelen lehet. Ha nem kezelik, az MRSA bőrfertőzése gyorsan mélyebb fertőzéssé válhat, amelyet műtéttel kell eltávolítani.

kockázatok

Az MRSA fertőzés tünetei attól függően változnak, hogy honnan származott a fertőzés, és terjedt-e más szervekre. Az MRSA-fertőzés gyakori jelei a fertőzés helyén jelentkező fájdalom, láz, izom- és ízületi fájdalom, fejfájás és fáradtság. Ha a fertőzés a tüdőben található, légszomjat, hidegrázást, köhögést és lázot okozhat. A vizelés alatt égő vagy fájdalom, különösen a műtét utáni katéterezés után, a húgyúti MRSA-fertőzés jele lehet.

Mikor kap segítséget

Az MRSA bőrfertőzései fertőzőek és nyílt vágásokkal és kopásokkal bőr-bőr érintkezésen át terjedhetnek, vagy katéteren vagy légzőcsőn keresztül bejuthatnak a szervezetbe. Az MRSA a kórházakon keresztül leggyakrabban terjedt el, így kórházi kezelésben részesülnek, sebészi beavatkozással vagy hosszútávú gondozást nyújtó létesítményben élve, mindegyikük kis kockázatot jelent az MRSA megszerzésére, a Mayo Clinic szerint. A közösség által szerzett vagy CA-MRSA kitöréseket nyomon követettek a zsúfolt helyzetekhez, beleértve a börtönöket, a katonai kiképző létesítményeket és a gyermekgondozási központokat, ahol a fertőzött felületeken, a bőrről a bőrre való érintkezésre és a rossz higiénére terjednek. Az MRSA gyakrabban fordul elő az idősebb felnőtteknél, a férfiaknál, akik más férfiakkal és a gyengített immunrendszerrel szembesülnek, a Mayo Klinika szerint. Azoknál az embereknél, akiknek csökkent immunrendszerük van egy nem rokon betegségben, nagyobb a kockázata a komolyabb MRSA fertőzés kialakulásának, és ha korábban gyanús fertőzést észlelnek, orvoshoz kell fordulniuk. A súlyosabb fertőzések tüdőgyulladást, vérkeringést vagy műtéti sebfertlenségeket okozhatnak a CDC szerint. Nagyon ritka esetekben az MRSA és más típusú staph infekciók necrotizáló fasciitishez, az úgynevezett “húsevés” bakteriális fertőzéshez vezethetnek. A nekrotizáló fasciitis súlyos bőrfertőzés, amely nagyon gyorsan terjed.

A kisebb bőrproblémákat, mint például a rovarok, sebek és kopások, figyelni kell a fertőzés jeleire. A CDC szerint az orvosnak látnia kell minden fertőzött sebet. Egy orvosnak is konzultálni kell, ha egy előírt antibiotikum nem működik a fertőzés gyógyítására. Egy antibiotikum nem működik, ha a fertőzés három vagy négy nap elteltével sem jobb, ha a fertőzés tovább romlik, vagy ha az antibiotikum megkezdése után láz alakul ki vagy rosszabbodik.