A nátrium-fluorid gyakori alkalmazása

Áttekintés

A nátrium-fluorid olyan vegyi anyag, amely pozitív töltésű nátriumionok és negatív töltésű fluoridionok kombinációjából áll. Ez olyan fehér por, amely könnyen oldódik a vízben. Mind a nátrium, mind a fluorid alapvető fontosságú ásványi anyagok: a National Institute of Food Food és táplálkozási tanács ajánlja a felnőtteknek, hogy naponta 3 mg fluoridot vegyenek be. Habár mérgezõ hatású a belsõ belégzéskor, kis koncentrációban nátrium-fluoridot használnak mind a fogkrémben, mind az ivóvízben. Különböző ipari alkalmazásokban nátrium-fluoridot is használnak.

Fogkrém

A fluorid hatékonyan megakadályozza a fogszuvasodást – olyan eljárás, amelyben a baktériumok károsítják a fogszerkezetet. A fogkrém és a különböző egyéb fogászati ​​higiéniai termékek ezért nátrium-fluoridot használnak. A fogkrém és fluorid szájöblítés során használt fluorid leggyakoribb formája a nátrium-fluorid, a Centers for Disease Control és Prevention (Centers for Disease Control és Prevention) szerint. Az Egyesült Államokban értékesített fluoridos fogkrém tipikusan 1000-1500 ppm nátrium-fluoridot tartalmaz. Mivel a túl sok nátrium-fluorid bevétele mérgezést okozhat, akkor csak borsó méretű mennyiséget használjon fogmosáskor, és ne nyelje le. A nátrium-fluorid tünetei: hasi fájdalom, álmosság, hányás és eszméletvesztés.

Vízkezelés

A nyilvános vízkezelő rendszerek fluoridadalékokat adnak hozzá, ami a víz egyik legfontosabb fluorozott tápforrását jelenti. A kezelési rendszerek a fluorid három különböző forrásának egyikét használják, a nátrium-fluorid pedig továbbra is a választás forrásává válik, különösen a kisméretű szennyvíztisztító telepek esetében, a Centers for Disease Control és Prevention (Centers for Disease Control and Prevention) szerint. Az ivóvíz biztonságának biztosítása érdekében a Környezetvédelmi Ügynökség minőségi előírásokat állapít meg minden adalékanyag, beleértve a nátrium-fluoridot. Mivel a túl sok nátrium-fluorid a fogak elszíneződését okozhatja, különösen a gyermekek esetében, az EPA a CDC szerint 4 mg / l-re korlátozza az ivóvízhez adott fluorid mennyiségét.

Ipari alkalmazások

Mivel a nátrium-fluorid mérgező, gyakran használják peszticidekben, beleértve a gombaölő szereket és a rovarirtókat. A nátrium-fluorid koncentrációja az ilyen típusú termékekben 15% -tól 95% -ig terjed, a Fluoride Action Network felsorolja. Különféle ragasztók és ragasztók nátrium-fluoridot használnak tartósítószerként. A nátrium-fluorid jelenléte megakadályozza a baktériumok, gombák és penész növekedését. Nátrium-fluoridot használnak acél- és alumíniumtermékek készítéséhez is. A nátrium-fluoridnak az olvadt fémhez való hozzáadása növeli a deoxidációt, és a Környezetvédelmi Ügynökség szerint egyenletesebb fémet termel. A nátrium-fluorid egyéb ipari felhasználásai közé tartoznak az üvegfagyasztás, a rozsdamentes acél pácolás és a faanyagvédő szerek.