A porlasztókban használt gyógyszerek

Áttekintés

Az előírt porlasztásos gyógyszerek egységdózisos injekciós üvegek és többadagos palackok formájában kerülnek forgalomba. A dózist tartalmazó injekciós üvegek lezárt fóliatasakba kerülnek és könnyen kezelhetők, egyszerűen szétszedik a műanyag injekciós üveg tetejét, és az előre megmérett és kevert gyógyszereket átöntik a porlasztó tartály kupakába, a porlasztók kis kézi eszközök, amelyek sűrített levegőt vagy oxigént használnak, vagy Egy légkompresszor, amely aeroszol képződik a folyadék gyógyszerből a porlasztó tartályban. A porlasztásos gyógyszerek enyhítik a hörgőgörcsöket, a zihálást és a köhögést, és csökkenthetik a légutak gyulladását. A porlasztókban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak a rövid hatású béta-2 agonisták, a hosszú hatású béta-2 agonisták, a kombinált gyógyszerek és a kortikoszteroidok.

Rövid hatóanyagú béta-2 agonisták

A piacon a két rövid hatású béta-2 agonista nebulizáló gyógyszer közé tartozik az albuterol-szulfát és a levalbuterol-hidroklorid. Az Albuterol-szulfát az AccuNeb márkanév alatt csomagolva 0,63 mg-os és 1,25 mg-os dózisú injekciós üvegben kerül forgalomba. Ezt a gyógyszert a Dey, L.P. Levalbuterol hidroklorid gyártja, a Xopenex márkanév alatt forgalmazva, 0,31 mg, 0,63 mg és 1,25 mg-os injekciós üvegekben kapható. A levalbuterolt a Sepracore, Inc. gyártja, és nem szabad összekeverni más porlasztott gyógyszerekkel. A rövid hatású béta-2-agonisták az asztma és más tüdőbetegségek kezelésére használt gyorscsökkentő gyógyszerek csoportját képezik, Viszonylag rövid idő alatt. Az albuterol-szulfát és a levalbuterol-hidroklorid a US Federal Drug Administration által jóváhagyott generikus gyógyszerek.

Hosszú hatóanyagú beta-2 agonisták

A piacon a két hosszú hatású béta-2 agonista hatóanyag közé tartozik az arformoterol-tartarát és a formoterol-fumarát. A Brovana márkanév alatt csomagolt arformoterol-tartarát 15 ml-es injekciós üvegben adják el, és a Sepracor Inc. gyártja. A formoterol-fumarát Perforomist márkanév alatt van csomagolva, és 20 mg injekciós üvegben kerül forgalomba. Az arformoterol-tartarát és a formoterol-fumarát nem rendelkezik az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Gyógyszer-Igazgatósága által jóváhagyott generikus gyógyszerekkel.

Kombinációs porlasztó drogok

Az ipratropium-bromid és az albuterol-szulfát bronchodilatátorok, amelyeket bronchospasmák megelőzésére és kezelésére használnak. Ezeket a gyógyszereket a DuoNeb márkanév alatt kombinálják és csomagolják. A DuoNeb 0,5 mg ipratropium-bromidot és 3,0 mg albuterol-szulfátot tartalmaz előre megmérve és egy injekciós üvegben előkeverik.

A kortikoszteroid

A budezonid, a kortikoszteroid, megakadályozza a zihálás és a légszomjat. A Budesonide-t nem szabad összekeverni más porlasztott gyógyszerekkel. A Budesonide-t, a Pulmicort Respules márkanév alatt csomagolják 0,25 mg, 0,5 mg és 1 mg-os injekciós üvegekbe, és az AstraZeneca gyártja.