Az aorta aneurysma műtéte szövődményei

Áttekintés

A hasi aorta aneurysma (AAA) egy potenciálisan nagyon veszélyes állapot, amely rendszerint műtéten keresztül fixálódik, ha az aneurysma több mint 5 cm (általában ultrahanggal detektálható és mérhető). A nyílt javításra vonatkozó halálozási arányok az idő múlásával sokkal jobbak voltak, ami a jobb operatív technikáknak és a beteg pre- és posztoperatív kezelésének tulajdonítható. Lehetséges szövődmények az AAA javításban nyílt és endovaszkuláris eljárásokban. Az összes műtéten átesett szövődmények, mint a mélyvénás trombózis (VTE) és a vérzés mindig kockázatos, de egyes komplikációk sokkal nagyobb mértékben kötődnek az AAA javításhoz, mint más eljárások.

Nyissa meg a javítást

A szívritmuszavarok közé tartoznak az aritmiák és a pangásos szívelégtelenség, de a leggyakoribb szövődmény a myocardialis infarktus (átlagosan 6,9 százalék). Ez általában nem halálos és a műtét után két napon belül jelentkezik, a második leggyakoribb szövődmény a veseelégtelenség (kb. 6%), a fennálló vesebetegségben szenvedő betegek a legnagyobb kockázatot jelentik. A lehetséges okok közé tartozik a vese csökkent véráramlása, az aorta a veseartériák feletti megkötése a javítás során, és a vese sejtek számára mérgező kontrasztanyagok alkalmazása. A műtét utáni pneumonia szintén aggodalomra ad okot (5 százalék), de a megelőzés A korai extubálás az ICU-ban és a pulmonalis WC-technikák erőteljes használata segíthet megakadályozni. A nyílt javítás legsúlyosabb gastrointestinalis szövődménye az ischaemia a vérplazma hiányától a bal oldali vastagbélig és a végbélig. Ezt rendszerint a műtét után 12 órán belül megnövelt IV-es folyadékigény jellemzi, amit véres hasmenés követ. Ha más tünetek jelentkeznek, például a láz vagy a megnövekedett fehérvérsejtszám, akkor a sebész általában sigmoidoszkópiát alkalmaz a szövetek vizsgálatához, és értékeli, hogy konzervatívan kezelhető-e, vagy hogy további műtétre van-e szükség a nekrotikus szövet eltávolítására. Veszélyeztetheti. Ez a következménye, hogy a vérrögök vagy atheroszklerotikus plakkok a műtét során el vannak távolítva, és embolizálják vagy blokkolják az áramlást egy kisebb, downstream artériában. Ez általában garantálja a műtétet és a kóros thrombus eltávolítását. Ez csökkent pedálimpulzusokkal, fájdalomtól és gyengédségtől, valamint az érintett területeken jelentkezik. A vér hiányából származó gerincvelő sérülése is előfordulhat, de ritkán fordul elő, hacsak a javítást egy már megrepedt AAA-val végzik. A szexuális diszfunkció valamivel gyakoribb. Ennek oka az autonóm idegek károsodása, amikor a sebész szétszaggatja magát, vagy akár a trombus embolizációjának következtében a kisebb artériákba a medencébe. Az idegek megőrzésére tett óvatosság a kimutatás során kimutatták, hogy csökkenti a tüneteket, mint például az impotencia és a retrográd ejakuláció. A későbbi komplikációk a javítás után tartalmazzák a pszeudoaneurizmust (3%), az átültetést (2%) és egy kommunikációs csatornát Fisztula) az átültetés és a közeli lágyrészek (különösen a bélben oldódó szervek) között.

Endovaszkuláris javítás (EVAR)

A leggyakoribb szövődmények annak következtében alakultak ki, hogy a combba ágyazott seb okozza a femorális artériát. Ezek közé tartozik a fertőzés, a hematómia (vérgyűjtés) és a pszeudoaneurizm-képződés. Különböző típusok vannak, de a fő probléma az átültetésen kívüli véráramlás és az aneurysma-zsák. Ezek közül néhány konzervatív módon kezelhető, más típusok további endovaszkuláris munkát igényelnek, pl. További stentelés. Az eszközátültetés kockázati tényező a késői ruptúra ​​számára. Ha a készülék koponya részének és a legalacsonyabb veseartéria közötti távolság legalább 5 mm, a definíció szerinti eszközvándorlás történt.

Összehasonlítás

A hasi aorta aneurysmát az idő múlásával egyre jobban kezelik, mivel a sebészi technikák javulnak. A sebészeti beavatkozás után azonban mindig figyelni kell. A két technika összehasonlításának végső szavai közé tartozik a Mayo Clinic legújabb tanulmánya – amely alapvetően arra a következtetésre jutott, hogy a 30 napos mortalitás és a szív / tüdő szövődmények az EVAR-ban alacsonyabbak a nyitott javítással szemben. Azonban a kompromisszum az, hogy a grafttal kapcsolatos szövődmények sokkal nagyobbak voltak az EVAR esetében. Ez további beavatkozásokat, megnövekedett költségeket és felügyeletet igényelt a beteg életében.