Gyógyszerek, amelyek feloldják a veseköveket

A vizelethajtók

A vesék kövek apró kristályok, amelyek a vizeletben az ásványi anyagokból kialakulnak. Még akkor is, ha ezeket általában vese köveknek nevezik, a kristályok bárhol a húgyutakban keletkezhetnek, beleértve a húgyhólyagot vagy a húgyhólyagokat, a csöveket, amelyek a vizeletből vesznek fel a vesékből a hólyagba. A vesekövek orvosi megjelölése az urolithiasis. Gyakran előfordul, hogy a vesekő természetesen elhagyja a rendszert és nem igényel orvosi beavatkozást. Azonban néha az orvosok gyógyszereket írhatnak fel a kristályok lebontására. Különböző típusú kristályok alakulnak ki különböző anyagokból, és különböző típusú gyógyszereket igényelnek.

Allopurinol és citrátok

A leggyakoribb vese kő kalciumból áll. Ezeket a kalciumköveket általában vízhajtókkal kezelik, olyan gyógyszereket, amelyek növelik a vizelet mennyiségét és csökkentik a vizeletben a vesék által választott kalciummennyiséget. A kalcium vesekövek kezelésére általában a tiazidok nevezett osztályát írják elő, beleértve a hidroklorotiazid gyógyszereket, amelyeket az Esidrix vagy a HydroDIURIL márkanevek alatt értékesítenek, a Diuril-ként forgalmazott, a Metahydrin vagy a Naqua termékként értékesített trichlormetiazid, valamint a chlorthalidon Hygrotonként értékesített klorotiazid. Ritka esetekben a kalciumköveket foszfátoldatokkal kezelik, amelyek csökkentik a véráramba kibocsátott kalcium mennyiségét. A foszfátoldatok közé tartoznak a kálium-foszfát, K-Phos, Neutral és Neutra-Phos, és a Cellulóz-foszfát, amelyet Calcibindként értékesítenek.

Alkállyagosító szerek

Az urinsav egy másik anyag, amely néha veseköveket képez. Ezt a típusú kőt gyakran egy allopurinol nevű gyógyszerrel kezelik, amelyet a Zyloprim vagy az Aloprim márkanevekkel árulnak el. Az allopurinol csökkenti a húgysavszintet a vérben és a vizeletben. Ugyanakkor az orvosok gyakran olyan gyógyszert írnak elő, amely a vizelet kevésbé savas, például nátrium-hidrogén-karbonátot vagy citrátsókat, például nátrium-citrátot, kálium-citrátot, K-Lyte-t, Polycitra-K-t vagy Urocit-K-t vagy magnézium-citrátot Mint Citrom és Citro-Nesia.

antibiotikumok

A cisztinből ritka típusú vese kő alakul ki. Ezek a legegyszerübb vese kövek kezelésére. A húgysav kövekhez hasonlóan a cisztin kövek kezelésére adott első kezelés olyan gyógyszerek, amelyek kevésbé savasak vizet, ezeket lúgosítóknak nevezik. Ha a lúgosítószerek nem sikeresek, a betegeket gyakran olyan gyógyszerekre szánják, amelyek csökkentik a cisztin koncentrációját, például a d-penicillamin vagy az alfa-merkapto-propionil-glicin tiopronin vagy kaptopril formájában.

A bakteriális fertőzések egy másik típusú vese kőből, struvite kövekből származnak. Más vasbetegségekkel ellentétben a struvite kövekkel először műtéttel kell kezelni a kövek eltávolítását. A műtét után gyakran antibiotikumokat írnak elő a bakteriális fertőzések ismétlődő megakadályozására.