Hogyan befolyásolja az életkor nyugalmi pulzusszámát

Pihenő pulzusa jó indikátora a szív- és érrendszeri egészségnek, mivel tükrözi, hogy a szívének milyen keményen kell dolgoznia ahhoz, hogy kielégítse a sejtek oxigénigényeit egész testében. Ha az Ön életmódja ülő és egészségtelen, akkor a szívizmja egyre gyengébb lesz az életkorában, és gyakrabban szivattyúzza a munkát.

Pihenő pulzusszámod az a perc, amikor a szíved percenként veszít, ha túl sok mozgásod vagy mozgásod nélkül haladsz a mindennapi életeden. Az átlagos felnőttek számára normális nyugalmi szív 60-100 ütés / perc, vagy BPM. Ha nagyon aktív vagy edzős sportoló vagy, akkor a pihenő pulzusa még alacsonyabb is lehet, körülbelül 40 BPM körül, mivel a testmozgás erősebbé és hatékonyabbá teszi a szívét, és oxigénvizet szállít a sejtjeihez.

Az inaktivitás, a rossz táplálkozás, a negatív életmód-viselkedés, mint például a dohányzás és a túlsúly, mind befolyásolja a szív egészségét. Ha extra súlyt hordoz, az izma nehezebbé teszi a nehezebb terhelést, és a szívetek gyorsabban kell szivattyúzni, hogy az izmokat oxigénnel szállítsák. A dohányzás elveszti az oxigén testét, és a szíved gyorsabban ver, hogy pótolja a hiányt. A szánkózás meggyengíti a szívizmust, és gyorsabban kell verni, hogy pótolhassa a nem hatékony szivattyúzását. A szegény táplálkozás az artériás elzáródást és a gyulladást okozhatja, amelyek mindegyiküket a szívünkben fizetik. Az életmód viselkedésének és a testmozgás szintjének megváltoztatása csökkenti nyugalmi pulzusát, és javítja a szív- és érrendszeri egészségét.

A pihenő pulzusát befolyásoló elsődleges tényező a teljes egészségügyi és fitneszszint. A szíved egy izom, és hasonlóan a többi izomhoz a testedben, gyengülni fog, ha elhasználódik. Rendszeres testmozgás, amely ritmikus módon használja a nagy izmaidat, és emeli a szívritmusát, arra kényszeríti a szívét, hogy keményebben dolgozzon. Tevékenységek, mint a gyaloglás, kerékpározás, úszás és sífutás mind jó választás. Az idő múlásával fokozatosan növekszik a testmozgás intenzitása és időtartama, ami megnöveli a szívizmok méretét és erősségét, lehetővé téve ezáltal, hogy egy ütemben nagyobb vérnyomást szivattyúzzon, vagyis percenként kevesebb alkalommal szivattyúzzon nyugalmi állapotban. A betegségmegelőzési és megelőzési központok.

Pihenő pulzusa a pihentető szív egészségének jelzője. A fokozott gyakorlati stressztesztek megmutathatják, mennyire jól teljesít a szív a gyakorlat során. Az átlagos egyénben a maximális oxigénmennyiség, amelyet az intenzív edzés során használhatsz, a VO2 max-nak nevezhetünk, évente körülbelül egy százalékkal csökken a húsz év után. A VO2 max egyrészt a szívműködés mérete, másrészt az izomsejtek képessége, hogy oxigént használjanak az energiatermeléshez. Annak ellenére, hogy statisztikailag csökken az életkor, a rendszeres testmozgás javíthatja a VO2 max-ot bármely életkorban. Egészségügyi szolgáltatója ütemezheti a stressztesztet, hogy értékelje a jelenlegi cardiorespiratory fitness szintjét.

A szíved nyugalomban

Miért regressálsz

A szíved a legjobb

Tegye a szívét a tesztnek