Hogyan foglalkozom a térd sebekkel?

A térded folyamatosan mozog, gyakran nyomást és hatást gyakorol, amikor térdel vagy leesik. A térdeken kívül egy törékeny bőrszövet réteg, amely vágható vagy kaparható. A térdben több sérülékeny szövet található, beleértve az izomszövetet és a csont szövetszövetét, melyet szalagok, inak és porcok vesznek körül. Mint ilyen, a térd sebek kihívást jelenthetnek, ha közelednek hozzájuk a sebkezeléshez.

Használjon tiszta törülközőt, mosogatószert vagy gézdarabot, hogy erős nyomást gyakoroljon a sebre. Tartsa a nyomást a sebre, amíg teljesen leáll a vérzés. Ez akár 10 percet is igénybe vehet. Ha a vérzés nem áll le, a Mayo Klinika azt javasolja, hogy az elsőnél újabb kötést vagy tiszta anyagot helyezzenek el, hogy továbbra is elnyelje a véreket, és közvetlen nyomást gyakoroljon a térd feletti artériára. Ha a vérzés továbbra is fennáll, forduljon orvoshoz.

Tisztítsa meg alaposan a sebet enyhe szappannal és meleg vízzel. Ha lehetséges, tisztítsa meg a sebet folyó vízzel, hogy segítsen kiszáradni a sebben lévő szennyeződéseket vagy szennyeződéseket. Ehhez tegye a lábát egy zuhanyfej alá – ha a térde nem sérül meg annyira, hogy képtelen állni.

Alkalmazzon over-the-counter antibiotikum krémet a sebterületre, vagy öntsön hidrogén-peroxidot a seb fölött, hogy megelőzze a fertőzést. Fedje le a sebet egy tiszta gézzel és tegye be a térdet rugalmas kötésbe, hogy a szennyeződéseket és egyéb anyagokat ne érje a seb.

Egy jégcsomagot egy törülközővel kösse össze, és naponta négyszer 15-20 percig vigye fel a jeget a térdre, amíg a duzzanat el nem tűnik. Ne használja a jeget közvetlenül a térdre a törülköző nélkül. A test a térd sebére reagál, mivel az érintett területet fehérvérsejtekkel táplálja, hogy segítsen meggyógyítani a térdet. Ezek a vérsejtek gyulladást okozhatnak. A jég csökkenti a gyulladást és a sérüléssel járó fájdalmat.

Amikor a sebet rögzítették, emelje meg a térdét úgy, hogy a lábát egy párnára helyezi fekve, vagy fekszik le egy széken, amikor ül, ha a seb lehetővé teszi, hogy a lábát egyenesen helyezze el. A lábat nyugodj meg, amennyire csak lehetséges, és tartsa tisztán és szárazan a sebterületet.

Forduljon orvoshoz vagy forduljon orvoshoz, ha a vérzés nem áll le, vagy ha a térde nem érzi helyesnek. Például, ha elviselhetetlen fájdalom, észrevehető csomók, nem tud nyomást gyakorolni a térdre, vagy ha gyanítod, hogy megsérted a patellát. Ha a térdszalag elég mély ahhoz, hogy nem érheti el a széleket, vagy ha az élek szaggatottnak tűnnek, az American Academy of Family Organs szerint az öltésekre vagy a bőrragasztóra lehet szükség.

Címezze a vérzést

Tisztítsa meg a sebet

Megakadályozza a fertőzést

A duzzadás ellenőrzése

Magasság

Mikor hívjanak orvost?