Kortizon-készítmények mellékhatások

Lokális mellékhatások

A kortizon a szteroidok nevű gyulladáscsökkentő gyógyszerek osztályában van. A New York-i Langone Medical Center jelentése szerint a kortizon rövidnadrág hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. A Drugs.com szerint a kortizon gátolja a gyulladást okozó anyagok felszabadulását, ami fájdalomcsillapítást jelent. A Drugs.com arról is beszámol, hogy a kortizon számos különböző állapot kezelésére szolgál, beleértve a légzési betegségeket, a lupuszt, a bőrbetegségeket és az ízületi gyulladást. Azonban vannak olyan mellékhatások, amelyek a kortizon felvételekhez kötődnek.

Enyhe szisztémás mellékhatások

A szakértők szerint a kortizon lehetséges enyhe mellékhatásai befolyásolhatják a gyógyszer injekció helyét. Ezek a lokalizált mellékhatások közé tartozik az injekció beadását közvetlenül körülvevő bőr, az idegkárosodás, az ízületi fertőzés, az injektált terület fájdalmának átmeneti tüskéje és az ín gyengítése, károsodása vagy szakadása. A NYU Langone Orvosi Központ jelentése szerint az injekció általában nem történik az ízületen, mert ez növeli az ín sérülésének, gyengülésének vagy törésének kockázatát. A Mayo Klinika azt is tanácsolja, hogy a kortikosztero csontok csontritkulás (osteonecrosis) vagy osteonecrosis (csonthalál) kialakulását okozzák az injekció beadásának helyén.

Súlyos Systemc mellékhatások

A lehetséges szisztémás mellékhatások olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek a szervezet egészére kihatnak. A Drugs.com szerint ezek közé tartoznak a hangulatváltozások, az alvászavarok, a lassan gyógyuló sebek, a verejtékezés, a fejfájás, a szédülés, az émelygés és a gyomor görcsök. A Drugs.com arról is beszámol, hogy a kortikoszkózisok “megváltoztatják a testzsír alakját vagy helyét (különösen a karok, lábak, arc, nyak, mell és derék)”.

Allergiás reakció

A Drugs.com beszámol a kortizon felvételekkel kapcsolatos esetleges súlyos rendszerszintű mellékhatásokról: az emésztőrendszeri zavarokról, mint pl. Vér a székletben vagy a vér köhögése, hasnyálmirigy-gyulladás (hasnyálmirigy gyulladása), ami a felső gyomorban erős fájdalmat okoz, pszichológiai Zavarok, például depresszió, furcsa gondolatok és / vagy viselkedés vagy görcsök, és súlyos magas vérnyomás, amely szorongást, sekély légzést, szabálytalan szívverést és súlyos fejfájást okozhat. A Drugs.com azt tanácsolja, hogy azonnal keresse fel ezeket a tüneteket.

Az allergiák akkor jelentkeznek, amikor a szervezet immunrendszere nem megfelelő módon reagál a gyógyszerekre vagy egyéb anyagokra, például pollenre vagy porra. Ha a szervezetnek allergiás reakciója van az injekciózásra szánt gyógyszerekre, például a kortizon felvételekre, az eredmények nagyon súlyosak lehetnek. A Drugs.com beszámol arról, hogy ezeknek a mellékhatásoknak egy része nehézlégzés, csalánkiütés vagy az arc, a nyelv, a torok vagy az ajkak duzzanata. Az allergiás reakció komoly egészségügyi kockázatot okozhat. A Drugs.com orvoshoz fordulhat, ha allergia jelei jelennek meg.