A mastoid betegségei

Áttekintés

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára és az Országos Egészségügyi Intézmények (NIH) szerint a mastoid folyamat kiemelkedő, csontos dudor, amely közvetlenül a külső fül mögött helyezkedik el, és bár a mastoid folyamat mérete az egyének között változik, tipikusan nagyobb a hímekben Mint a nőstények. A mastoid folyamat számos egér kötődésének helye, és az alapjait bizonyos betegségekre vagy betegségekre hajlamosíthatják.

masztoiditisz

A mastoiditis a mastoidához társuló betegség. A Maryland Egyetem Orvostudományi Központja vagy az UMMC – a Baltimore-ban, Marylandban működő oktató kórház szerint – a mastoiditis a mastoid csont fertőzése. A betegséget gyakran a középfül fertőzés vagy az akut otitis media okozza. A mastoid csontnak van egy mögöttes, méhsejtszerű szerkezete, és amikor a mastoid fertőzött lesz, a fertőzött anyagok kitöltik a zsebét vagy a légsejtjeit. Az UMMC megállapítja, hogy a mastoiditis gyakrabban fordul elő gyermekeknél, és hogy a mastoiditis a gyermekek egyik leggyakoribb halálozási oka. A mastoiditishez társuló gyakori tünetek közé tartozik a fül-elvezetés, fülfájás vagy kellemetlen érzés, láz, fejfájás, halláskárosodás, valamint a fül mögötti duzzanat. Az UMMC szerint a mastoiditis kihívást jelenthet a kezelésre, mert a gyógyszerek nem tudnak elég mélyen behatolni a mastoid csontba, hogy hatékonyak legyenek.

Mastoid rák

A mastoid rák a mastoidák betegsége. Az O. A. Lasisi és a “Ghana Medical Journal” című 2005. évi tanulmány szerint ritka a mastoid rosszindulatú vagy progresszív és ártalmas daganata, de a mastoidban manifesztálódó daganatok közül a legtöbb a laphámrák. Az American Academy of Dermatology megállapítja, hogy a laphámsejtes karcinóma a bazálissejtes karcinóma mögött a második leggyakoribb bőrrák, és hogy az embernek nagyobb a kockázata a laphámsejtes karcinóma kialakulásának, ha az alábbi kockázati tényezők egyike vagy többsége van: A bőrrák családtörténete, a gyengített immunrendszer, a sugárterápia története, vagy a kőszénkátrány termékek vagy az arzén expozíciója. A EarSurgery.org szerint rosszindulatú mastoid tumorok gyakran fordulnak elő krónikus vagy hosszú távú mastoid fertőzésben szenvedő betegeknél.

koleszteatóma

A cholesteatoma a mastoidához társult betegség. A Marshfield Klinika szerint – a Wisconsin-alapú egészségügyi rendszer – a cholesteatoma olyan fülbetegség, amelynél a bőrciszta megtámadja az ember középfülét és mastoidot, és bár a ciszta nem rákos, a közeli szövetet erodálhatja és véglegesen károsíthatja a fül. A Marshfield Klinika kijelenti, hogy koleszteráma vagy destruktív és növekvő növekedés jön létre, amikor egy személy Eustachianus cső – a cső, amely összeköti a garatot a középfülbe – nem nyitja meg eléggé a középfülbe irányuló nyomás kiegyenlítését, ami viszont a fülhöz A dob visszahúzódott, és zsebeket képezve, amely a fülben csapdába eshet bőrtisztként. A cholesteatomához társuló gyakori tünetek közé tartozik a fokozatos halláskárosodás, a fülbe jutás és a fülfertőzések előfordulása. Ha az állapot befolyásolja a mastoidot, a műtét elvégezhető, bár a Marshfield Klinika szerint elvégzett eljárás típusa nagymértékben függ a kolesztama és a mastoid méretétől. A cholesteatoma műtéti beavatkozás a következő eljárások közül egyet vagy többet jelenthet: tympanoplasztika, mastoidectomia és oxiculoplasztika.