Az agy bélésének betegségei

Áttekintés

Az agyat olyan membránrétegek borítják, amelyek együttesen meningeszekként ismeretesek, és amelyek a központi idegrendszer védelmét szolgálják, és szabályozzák a koponyán belüli folyadéknyomást. Három réteg meninges van: a belső pia mater, az arachnoid réteg és a külső dura mater, amelyek együttesen akadályt képeznek. A gát meghibásodása vagy károsodása több betegség következtében is előfordulhat, és ez vagy az agyat jobban ki tudná hagyni, vagy nyomást gyakorolhat az agyra, amelyek bármelyike ​​agykárosodást okozhat.

Agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladás a baktériumok vagy vírusok fertőzése a meningésnek. A Maryland Egyetem szerint a vírusos meningitis gyakoribb és kevésbé súlyos, fejfájást, fáradtságot és depressziót okozhat. A bakteriális meningitis kevésbé gyakori és súlyosabb – potenciálisan végzetes. A Maryland Egyetem beszámol arról, hogy számos baktériumfaj okozhat bakteriális meningitist, de általában a baktériumok egyike okozza. A meningitiset gerincvelővel diagnosztizálják, ami segít az orvosoknak a spinális folyadékon belüli fertőzések, test és Agyi képalkotás vagy vérvizsgálat. A diagnosztizálás után a bakteriális meningitist antibiotikumokkal kezelik, és a vírusos agyhártyagyulladást gyógyszerekkel kezelik, hogy megkönnyítsék a betegség tüneteit.

meningeoma

A meningesek kialakulhatnak tumorok, amelyeket meningiómáknak neveznek. A Massachusetts General Hospital szerint a meningiómák általában jóindulatú daganatok, ami azt jelenti, hogy nem vírusosak és nem metasztázzanak a test más részeire. A meningiómák az agyon kívül nőnek, de nyomást gyakorolhatnak az agyszövetre, ahogy a tumor a koponyán belül nő. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem szerint a meningiómák a fej összes daganatának mintegy 20% -át teszik ki, és a A gerincből származó tumorok. A meningiómák gyakori tünetei a fejfájás, látászavarok, izomgyengeség vagy bénulás. Attól függően, hogy a meningióma hol fordul elő, és az agy mely részeinek vannak nyomás alatt a tumor, a meningiómában szenvedő betegek más tüneteket is mutathatnak. Az UCLA kijelenti, hogy a meningiómák leggyakoribb kezelése a műtét és a radioterápia.

Hematómák és vérzések

A hemómák, a vérzés eredményeképpen, olyan vérgyűjtemények, amelyek a véredényeken kívüli medencében vannak. Hematómák fordulhatnak elő a meninges rétegek között, növelve a koponyán belüli folyadéknyomást és nyomást gyakorolva az agyra. A Michigan State University szerint háromféle meningealis hematóma van. Az epidurális hematoma a meningealus artéria szakadásából, a dura mater és a koponya közötti vérmedencékből származik. Subduralis hematómák az arachnoid és dura mater rétegek közötti vér felhalmozódásából származnak. A szubarachnoid hematómák akkor fordulnak elő, amikor a vér felhalmozódik az arachnoid réteg és a pia mater között. A hematómákat úgy lehet kezelni, hogy vérrel vagy vérrögökkel eltávolítják a koponyán belüli nyomást.