Gyümölcs béta-karotinnal

A szervezet átalakítja az ételben fogyasztott béta-karotint az A-vitamin mennyiségéhez. A nélkülözhetetlen tápanyag, az A-vitamin segít az immunrendszer, a látás, a bőr és a nyálkahártyák fenntartásában. A béta-karotinban gazdag ételek a mindennapi étrendben segítenek a szervezetnek az étrend-kiegészítés nélkül való kielégítéséhez. A sárga vagy narancs húsú gyümölcsök jelentős mennyiségű béta-karotint tartalmaznak, és a mélyebb szín általában a béta-karotin magasabb koncentrációját jelzi.

sárgadinnye

Világos-narancssárga húsával a sárgadinnye a béta-karotin gyümölcstermékek listáját tetejére helyezi. Egy csésze dinnye golyó 3,575 mikrogramm béta-karotint tartalmaz, és egy csésze vöröses-rózsaszín görögdinnye golyó 467 mikrogrammot tartalmaz. A zöldfűszeres mézharmonika csak 53 mikrogramm béta-karotint tartalmaz csészében.

Kő gyümölcsök

A friss sárgabarack 383 mikrogramm béta-karotint tartalmaz, és 1/4 csésze szárított sárgabarack 703 mikrogrammot tartalmaz. A közepes méretű őszibarack 243 mikrogramm béta-karotint tartalmaz, közepes méretű nektarin 213 mikrogramm és friss szilva 125 mikrogramm. Egy csésze savanyú vörös cseresznye 793 mikrogramm béta-karotint biztosít, míg egy csésze édes cseresznye csak 52 mikrogramm.

citrom- és narancsfélék

A citrusfélék közül a rózsaszín vagy vörös szőlőfajták a legtöbb béta-karotinnal rendelkeznek, 844 mikrogramm felett egy gyümölcsfélék felére, a fehér grapefruit csak 17 mikrogramm béta-karotinnal rendelkezik felenként. A közepes méretű mandarin 136 mikrogramm béta-karotin, míg a közepes narancs 93 mikrogramm és egy fél csésze konzerv mandarin narancs gyümölcshéj-gyümölcslé csomagolva 282 mikrogramm. A citromok és a limes elhanyagolható mennyiségű béta-karotint tartalmaz.

Tropikus

Egy csésze friss szenvedély gyümölcse 1753 mikrogramm béta-karotint tartalmaz. Egy csésze nyers lila szenvedélyes gyümölcslé biztosít 1,035 mikrogramm béta-karotint, míg egy csésze nyers sárga szenvedély gyümölcslé 1,297 mikrogramm. Egy csésze friss mangó darab 1056 mikrogrammot tartalmaz, 617 mikrogramm béta-karotint kap egy csésze guava darabból és 397 mikrogramm egy csésze papaya darabból. Egy csésze ananász darabok csak 58 mikrogramm béta-karotint tartalmaznak.