Nem befolyásolja az aszpartám alacsony szénhidráttartalmú étrendet?

Lehet, hogy nem adhat asztali cukrot a kávéjához egy alacsony szénhidráttartalmú étrendben, de a cukorhelyettesítők megengedettek mindaddig, amíg számolják a szénhidrátot. Nem minden népszerű, alacsony szénhidráttartalmú diéták javasolják az aszpartámot, bár ennek többé lehet a cukorhelyettesítővel kapcsolatos biztonsági aggodalmakhoz kötődni, mint hogy mennyire befolyásolja a fogyást. Ha cukorhelyettesítőt szeretne használni az alacsony szénhidrát-tervben, keresse fel a regisztrált dietetikus segítségét annak eldöntésére, hogy melyik működik legjobban.

Bár az alacsony szénhidráttartalmú táplálékra nincs meghatározva, a napi 50-150 gramm szénhidrátot korlátozza a legtöbb szakember, az Amerikai Journal of Clinical Nutrition című kiadványban közzétett 2007-es cikk szerint. A legtöbb terv 20-50 grammra korlátozza az adagot, és hozzáadja a szénhidrátot, miután elvesztette a súlyát. Minden szénszámra számít, ha korlátozott, különösen a korai stádiumban. A cukornak 4 gramm szénhidrát van a teáskanálonként és nem tartalmaz tápértéket. A legtöbb alacsony szénhidrát-terv javasolja, hogy a szénhidrátok nagy része alacsony szénhidráttartalmú, tápanyagban gazdag zöldségekből, például endívából, spárgából, spenótból és brokkoliból származik, így az összes szénhidrát nélkül megkapja a szervezetéhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A mesterséges édesítőszerek, például az aszpartám, részei lehetnek a tervnek, de egy adag nettó szénhidrátmennyiséget vagy annál kevesebbet kell tartalmaznia. A “nettó szénhidrát” kifejezés a vércukorszintet befolyásoló szénhidrátokra vonatkozik. Ön becslése szerint a nettó szénhidrátot a gramm szálakból vagy cukoralkoholból kivonják grammból a teljes szénhidrátból. A legtöbb alacsony szénhidráttartalmú étrend a nettó szénhidrát számát jelenti, nem pedig a szénhidrátot.

Az aszpartám jobban megismerhető az Equal vagy a Nutrasweet márkanevekkel. A fenilalanin és az aszparaginsav aminosavból készült aszpartám 200-szor édesebb, mint a cukor, és csomagonként csupán 1 gramm nettó szénhidrát van. Amellett, hogy a csomagokat édesítik a kávé és a tea használatával, a mesterséges édesítőszer is megtalálható diétás italok, cukormentes gumi és alacsony szénsavas édességek esetén, miközben az aszpartám biztonságosnak tekinthető, aggodalomra ad okot, hogy rákot okozhat . A rendelkezésre álló kutatás nem tűnik közvetlen kapcsolatnak az aszpartám és a rák között, azonban az American Cancer Society szerint. Egyesek azt is panaszkodnak, hogy különböző tüneteket okoznak, beleértve a fejfájást, az emésztési kérdéseket és a hangulatváltozásokat, de ennek ellenére nincs bizonyíték sem a rákos társadalom szerint. Kerülje el az aszpartámot, ha úgy tűnik, hogy rossz hatást fejt ki. A fenilketonúriával vagy a PKU-val – a ritka genetikai rendellenesség, amely megakadályozza a szervezet leépítését a fenilalaninból, aminosavat – kerülni kell az aszpartámot és az édesítőszert tartalmazó ételeket. Amikor a fenilalanin felszaporodik a vérben, blokkolja az esszenciális vegyi anyagokat az agyba való bejutáshoz, ami befolyásolja az agy egészségi állapotát és fejlődését, különösen a gyermekeknél.

Bár az aszpartám biztonságos és alacsony szénhidráttartalmú, ez megnövelheti az étvágyat, egy 2003-as tanulmány szerint, amely az Élettani és Viselkedésben szerepel, ami egy másik oka lehet annak elkerülése érdekében, hogy az Ön alacsony szénhidráttartalmú diétájával elkerülje azt. Ez a tanulmány megállapította, hogy az aszpartámban lévő fenilanin növeli az étvágyat befolyásoló hormonokat. Az aszpartámmal édesített ételek fogyasztása is súlygyarapodáshoz vezethet. Egy 2013-ban az Appetite-ben közzétett állatkísérlet megállapította, hogy az aszpartámmal édesített joghurtot adtak nagyobb súlyt, mint a cukorral édesített joghurtot. Bár ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy az aszpartám nem feltétlenül a legjobb választást jelentheti, ha fogyni próbál, embereken végzett vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy az aszpartám használata és az étvágy és a súlygyarapodás között összefüggés van-e.

Ha el akarja kerülni az aszpartámot, fontolja meg egy másik alacsony szénhidrogénes mesterséges édesítőszer használatát, mint például a szukralóz vagy a szacharint. Mint az aszpartámhoz, mindegyiknek csomagonként mindössze 1 gramm nettó szénhidrátja van. Ha inkább egy természetes cukorhelyettesítőt szeretne, akkor fontolja meg a stevia-t, amely csomagonként 1 gramm nettó szénhidrátot is tartalmaz. A Dél-Amerikában termesztett növényből készült stevia 200-300-szor édesebb, mint a cukor. Az aszpartámhoz hasonlóan ezek az édesítőszerek is hozzáadhatók élelmiszerekhez és italokhoz, vagy megtalálhatják azokat az alacsony szénhidráttartalmú ételeket, amelyeket az Ön étrendjében tartalmaz.

Alacsony szénhidrát és mesterséges édesítőszerek

Mint az Aspartame

Aszpartám, étvágy és súlygyarapodás

Alternatív mesterséges édesítőszerek