Túlzott ásítás gyermekeknél

A ásítás, egy normál emberi tevékenység, amely számos állatban is előfordul, már a fogamzás után 11 héttel még a magzatokban is érinti. A ásítás önkéntelenül fordul elő: egy személy nem kényszerítheti magát, hogy ásítson, vagy leálljon egy ásítás után. Az ásítás okait nem értik jól. A túlzott ásítás még kevésbé ismert, mint a normál ásítás, különösen a gyermekeknél, de számos magyarázat létezik.

Tünetek

Az újszülöttek jobban ásítanak, mint a felnőttek, átlagosan 30-50 ásít naponta, míg a felnőtteknél napi kevesebb mint 20 ásatás, Puneet Gandorta a Marylandi Egyetem Orvosi Központja beszámolói szerint. Úgy tűnik, hogy a ásítás csökkenti azt az óraszámmal, amelyet egy személy alszik minden nap. A túlzott ásítás meghaladja ezeket a határértékeket.

Pszichológiai okok

Az öregkorú gyermekek túlságosan ásítanak, amikor más emberek ásítanak, a Connecticut Egyetem szerint. Az unalom növeli az ásítást, a washingtoni egyetem azt állítja, hivatkozva egy 17-19 éves korosztály tanulmányozására, amely megnövelte a ásítások gyakoriságát és időtartamát azokban, akik a színes sávot nézik a zenevizsgát nézők körében.

Fiziológiai okok

Az ásítás leggyakoribb oka az alváshiány, a leginkább ásítás az első ébrenlétben és a második leggyakoribb időpont az elalvás előtt álló órák száma. Újszülötteknél a túlzott ásítás a szülés előtti gyógyszereltávolítás tünete. Az újszülött gyógyszeres megvonás értékelésének részét képezi a csecsemők ásításának számának számítása. Azok a csecsemők, amelyek több mint három-négy alkalommal fésülnek félóránként, túlzott ásítással rendelkeznek, jelentik a Royal Children’s Hospital. A gyermekek ásíthatnak még, ha túlmelegednek, mint hűtési mechanizmust, jelentette Gandorta. A hiányzavarok közé tartozhat az ásítás tünetként, a Lippincott, a Williams és a Wilkins által 2005-ben publikált “Gyermekkór neuropszichiátria” szerint.

Diagnózis

A figyelmeztető szülők gyakran megjegyzik, hogy gyermekük ásul a szokásosnál. Ha nincs olyan nyilvánvaló ok, mint az alváshiány, az orvosi értékelés az agyi működészavarok kizárásához indokolt. Az elektroencefalogram képes diagnosztizálni az agyi működési zavarokat.

Kezelés

A túlzott ásítás általában nem igényel kezelést. Az alváshiány miatt ásó gyermekek több alvást igényelnek. A rohamok vagy egyéb agyi rendellenességek miatt szenvedő gyermekek orvosi kezelést igényelnek. A kábítószer-elhagyás alatt álló csecsemőknek szoros orvosi figyelemre és gyógyszerekre van szükségük a visszavonuláshoz